Vrhovni kasacioni sud doneo odluku o "trošku garantovanog snabdevača" na računima za struju

Vrhovni kasacioni sud doneo je odluku da je trošak garantovanog snabdevača sastavni deo cene struje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu mimo utvrđene cene.
Vrhovni kasacioni sud doneo odluku o "trošku garantovanog snabdevača" na računima za struju
Foto: Pixabay
U zaključku Vrhovnog suda navedeno je:
 
"Trošak garantovanog snabdevača je sastavni deo cene električne energije utvrđene u skladu sa važećom Metodologijom za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu struje mimo utvrđene cene".
 
Naime, Udruženje za zaštitu prava građana "Proces" objavilo je u julu da EPS kroz račune za struju naplaćuje i cenu za troškove garantovanog snabdevača, kao stalni trošak koji potrošači plaćaju i kada struju ne troše, ali da računi ne sadrže jasne i precizne informacije koju uslugu zapravo potrošač plaća kroz troškove garantovanog snabdevača.
 
Iz EPS-a je Tanjugu ranije rečeno da oni strogo poštuju zakone i da su sve stavke na računu za struju utvrđene u skladu sa zakonima, kao i da je tako i u slučaju stavke "trošak garantovanog snabdevača".
 
Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kada se pojavila ta vest savetovali su građane da ne žure sa tužbama protiv EPS-a, već da sačekaju presudu Vrhovnog kasacionog suda koji je jedini nadležan da presudi da li je obračunavanje troškova garantovanog snabdevača prema zakonu ili ne.
Predsednik te organizacije, Goran Papović, rekao je danas za Tanjug da je Vrhovni kasacioni sud presudio da pravni osnov za naplatu te stavke postoji, s tim što nisu smeli da ga iskazuju kao posebnu stavku, već da je to trebalo da bude u ceni računa.
 
Papović objašnjava da kada se to protumači, shvati se da nema pravnog osnova ni za kakvom tužbom građana.
 
Kaže da je opasno što pojedina udruženja pozivaju građane na tužbu i dodaje da se NOPS zalaže da se napokon licenciraju organizacije i da se zna ko sme da daje savete, a ko pogrešno savetuje potrošače.
 
"Kasacioni sud je rekao da taj deo troška ima pravde i osnova da bude trošak javnog snabdevača, smo što mora biti iskazan u ceni struje", zaključio je Papović.
  • Tane

    17.08.2022 10:39
    Uvek narod u krivu?
    Advokaska komora je lopovsko udruženje kao i EPS.
    Sudske parnice uvek vode najmanje dva advokata: tužilac i tuženi. I svi kažu: "Ti si u pravu, dobijamo spor"! Oni uzmu pare, bez obzira na ishod, jedan mora da izgubi, i to onaj koji nije u pravu.
    Briga njih za narod. Zašto nisu pokrenuli pitanje delatnosti EPS-a u vezi tv takse?
    U APR-u EPS je registrovan samo za proizvodnju distribuciju i prodaju el. energije (š-314). Nezakonito naplaćuju taksu jer nisu registrovani za to....
  • Talac

    20.09.2021 10:54
    Ako je odluka napisana na ćirilici - ne vidim problem. Šta se bunite?
  • ringišpil apsurda

    19.09.2021 09:23
    @ Potrosac
    Plaćamo “ sposobnim” investitorima i bankama koje im daju kredite, stranim bankama koje su ispostave onih koji nas gledaju kao kolonizatori a mi smo domorodci.
    Ali šta vredi dajte narodu zabave, šoping, društvene mreže i eto amnezije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.