Prijava za bezbednosni element fiskalizacije preko portala ePorezi

Ovlašćena lica obveznika fiskalizacije mogu da podnesu eletronsku prijavu za izdavanje bezbednosnog elementa preko Elektronskog servisa za fiskalizaciju na portalu ePorezi, saopštava Poreska uprava.
Prijava za bezbednosni element fiskalizacije preko portala ePorezi
Foto: Pixabay (ilustracija)

Bezbednosni element je hardverski ili softverski element koji PU izdaje obvezniku fiskalizacije radi potvrde njegove autentičnosti, a račun koji se izda bez njega, objašnjavaju, ne smatra se fiskalnim računom u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji.

"Bezbednosni element je personalizovan za obveznika fiskalizacije, za konkretan poslovni prostor i poslovnu prostoriju i ne može da se koristi od strane neovlašćenog lica, u drugom poslovnom prostoru i poslovnoj prostoriji, odnosno u okviru neodgovarajućeg elektronskog fiskalnog uređaja", stoji u saopštenju.
Prijavu mogu da podnesu obveznici kojima je dodeljena jedinstvena oznaka poslovnog prostora i poslovne prostorije, na osnovu podnete PGJO prijave i oni koji su u poresko sanduče dobili poziv za uvođenje u eFiskalizaciju.
 
U Poreskoj upravi objašnjavaju da obveznik podnosi prijavu kada je spreman za fiskalizaciju, odnosno, kada zna koji će fiskalni uređaj koristiti.
 
Nakon generisanja podataka i izrade bezbednosnog elementa u formi pametne kartice, kako se navodi u saopštenju, ovlašćeno lice u poresko sanduče dobija obaveštenje o izrađenom bezbednosnom elementu i vremenu preuzimanja.
 
Oni ističu da se pametne kartice preuzimaju na šalteru Vaš poreznik, u nadležnoj filijali Poreske uprave.
 
Međutim, dodaju da se to ne odnosi na obveznike CVPO, koji bezbednosni element preuzimaju u Centru za velike poreske obveznike.
 
Ukoliko je bezbednosni element u vidu fajla, on se automatski šalje u poresko sanduče, odakle će moći da se preuzme.
 
Uputstvo za podnošenje prijave za izdavanje bezbednosnog elementa i Registar odobrenih elemenata nalaze se na zvaničnom sajtu Poreske uprave.
  • Djuri

    21.11.2021 06:08
    Teror
    Ovo plus korona teror unistavaju manje i slabije,bas one koji pune budzet,konkretno prilagodjavanje novom sistemu,nametanje legalnoj privredi i necinjenju nicega bitnog na suzbijanju ,,sive ekonomije,,kriminala i pranja novca.Dace nam mmf kredit pod uslovom potrosnje pfizera!Eto kako funkcionise svet.Ko te pita,moras.
  • Vasa

    20.11.2021 20:44
    Zla maćeha
    Povlašćenima ni kase nisu obavezne, a sirotinji skupu elektroniku i mesečno održavanje od 50 eura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.