Italija kaznila Amazon i Epl sa oko 230 miliona dolara

Italija je kaznila Amazon i Epl sa otprilike 230 miliona dolara, optužujući ih za dogovaranje na štetu konkurencije kod prodaje Eplovih proizvoda na Amazonovoj italijanskoj platformi.
Italija kaznila Amazon i Epl sa oko 230 miliona dolara
Foto: Pixabay

Dve kompanije su se našle na udaru kritika zbog sporazuma koji su sklopile još 2018. godine, a koji je navodno omogućio da samo odabrani trgovci mogu na platformi Amazon.it da prodaju Eplove proizvode i Bits elektronske dodatke, izvestio je Rojters.

Italijanski antimonopolski regulator je presudio da su dve firme kršile zakone EU podrivajući cenovnu tržišnu konkurentnost.
 
Eplu i Amazonu je naloženo da stave van snage svoj sporazum i ograničenja koja on podrazumeva, te da svim prodavcima Eplovih i Bits proizvoda bude omogućen nediskriminatorni pristup i prodaja na platformi Amazon.it.
Regulator je izrekao Amazonu novčanu kaznu od 77,4 miliona dolara, a Epu od 151,5 miliona dolara.
 
Oba američka tehnološka diva su najavila da će se žaliti na odluku.
 
Amazon je kaznu nazvao "nesrazmernom i neopravdanom", odbacujući tvrdnju da se okoristio isključivanjem prodavaca sa njihove platforme. Dodao je da se poslovni model kompanije "temelji na uspeh prodavaca".
 
U odvojenom saopštenju, Epl je takođe negirao optužbe, naglasivši da kompanija pažljivo bira partnere-prodavce "kako bi obezbedila da se prodaju samo originalni Eplovi proizvodi".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija