Svetska ekonomija će 2022. premašiti 100 biliona dolara

Svetska ekonomska proizvodnja će premašiti 100 biliona dolara po prvi put sledeće godine, što je dve godine ranije od prognoziranog, piše u izveštaju Centra za ekonomska i biznis istraživanja (CEBR).
Svetska ekonomija će 2022. premašiti 100 biliona dolara
Foto: Pixabay
Svetski ekonomski rast će, prema prognozama CEBR, biti 5,5 odsto u 2021. i 4,4 odsto u 2022. godini.
 
U izveštaju se ističe i da su u drugoj polovini 2021. godine, nestašice robe, gotovih proizvoda, transportnog prostora i fosilnih goriva uzrokovale inflaciju.

Zamenik predsednik CEBR Daglas Mekvilijams je naveo da će važno pitanje biti kako će se svetske ekonomije nositi sa inflacijom, koja je već sada dostigla 6,8 odsto u SAD.

CEBR u svom WELT izveštaju (World Economic League Table) navodi da je Srbija, kao ekonomija u usponu u istočnoj Evropi, doživela snažan ekonomski oporavak 2021. godine sa procenjenim rastom BDP oda 6,5 odsto. Kako se ukazuje - uprkos brzoj stopi rasta u 2021, zemlja se i dalje suočava sa različitim srednjoročnim ekonomskim preprekama, uključujući nepovoljan razvoj tržišta rada.
 
"Starenje stanovništva i emigracija kvalifikovanih radnika i dalje će predstavljati problem, dok zemlja radi na podizanju životnog standarda na nivo Zapadne Evrope. Stopa nezaposlenosti dostigla je vrhunac od gotovo 13 odsto početkom 2021. godine", ističe se u izveštaju.
 
Ukazuje se i da Srbija nastavlja da beleži snažan priliv stranih direktnih investicija iz Evrope i Kine.
 
"Kraj 2021. godine obeležili su protesti izazvani namerom Vlade da donese zakone koji bi omogućili rudarskom gigantu Rio Tintu da upravlja rudnikom litijuma u ​​zapadnom delu zemlje. Razne ekološke grupe su izrazile zabrinutost zbog uticaja ovog projekta na zagađenje zemljišta i vode. Stalnost i veličina protesta posebno su izazovni za predsednika Aleksandra Vučića i vladajuću partiju s obzirom na predstojeće opšte izbore u aprilu 2022. godine. Zakoni su vraćeni u parlament na doradu, ali tenzije oko situacije i dalje traju", ocenjuje konsultatntska kuća CEBR.
 
Pitanja zaštite životne sredine, zajedno sa pitanjima upravljanja pandemijom i koncentracije moći, biće jedna od ključnih tema u predizbornim kampanjama sledeće godine, navodi se u ovom izveštaju.
 
Nakon snažnijeg rasta u 2022. i 2023. godine, CEBR očekuje da će rast BDP Srbije u proseku biti oko četiri odsto godišnje na srednji i dugi rok. Očekuje se da će Srbija napredovati sa 79. mesta na ovoj svetskoj ekonomskoj listi u 2022. godini do 74. mesta 2036. godine.
  • Boris

    29.12.2021 17:41
    Svetsku ekonomiju čeka skupljanje, verovatno počev od sledeće godine.
    Posle skupljanja sledi širenje, uz pravu inflaciju.
    A možda i potpuno pucanje sadašnjeg sistema.
  • Economic

    29.12.2021 16:45
    Tajger
    Ali je uvaženi vladar srbije zatvorio granice i stvorio monopol kakav se ne pamti, ne bitno je šta se van granica dešava, srbija je u staklenom zvonu zvanom korupcija.
    Nije to samo do sns-a nego i do spremnosti prosečne osobe da se proda za male pare. Nema promene bez žrtve i to velike.
    Očekujte da se uvedu takse na sve i svašta kada "sistem" krene da se urušava. Kada se i botovi predomisle...
  • Štamparija

    27.12.2021 22:17
    Najbolja je hartija
    Premašiće i 100 triliona dolara, samo je potrebno da inflacija bude dovoljno velika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.