Plenković poziva građane da zbog prelaska na evro polože kune u banke

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je danas građane da zbog očekivanog prelaska na evro od početka 2023. polože keš na svoje račune u bankama.
Plenković poziva građane da zbog prelaska na evro polože kune u banke
Foto: Pixabay

On je najavio da će od početka septembra cene u zemlji biti iskazane u kunama i evrima da bi se građani navikli na novu valutu.

"Želimo da ovaj proces bude jednostavan i da prođe bez troškova za građane", rekao je premijer na konferenciji za novinare u Zagrebu na kojoj je predstavljen predlog zakona o uvođenju evra kao zvanične valute u Hrvatskoj, koji je danas upućen na javnu raspravu.
Plenković je pozvao građane da već sada gotov novac koji imaju kod sebe stave na svoje račune u bankama, jer će ih banke prelaskom na evro automatski pretvoriti u tu valutu.
 
Premijer je istakao da će za godinu dana jedino platno sredstvo u Hrvatskoj biti evro, a da će zbog lakšeg prebacivanja cena iz kuna u evro, one još godinu posle uvođenja evra, biti istaknute u obe valute.
 
On je naveo da tokom 2023. neće biti troškova prilikom zamena kuna u evro u bankama, Hrvatskoj pošti i Finansijskoj agenciji, a da će se po isteku tog roka, novčanice kune moći zameniti za evro u Hrvatskoj narodnoj banci.
 
Ministar finansija Zdravko Marić rekao je da će se koristiti razni mehanizmi da bi se sprečio bilo kakav dodatni, neopravdani porast cena zbog uvođenja evra.
  • Svi na izbore

    20.01.2022 08:24
    Slavko

    Ima mnogo da se usrece sa evrom. Pa Slovenija koja ima jacu ekonomiju od Hrvatske, je zbog evra u vreme SEKE prosla gore, nego da im je ostao tolar. Evro je za drzave sa jakim ekonomijama.
    Jedino zavidim sto je uz pomoć mama Nemačke , Hrvatska u EU od sredine 2013, i sada su na jaslama EU budzeta.
  • Forintas

    20.01.2022 07:47
    A Madzarska ?
    A da … Orban ima jos nesto zdravog razuma …
    da.
  • Slavko

    18.01.2022 17:14
    Ja čestitam komšijama koji će se konačno uključiti u normalan i razvijen svet. A nama ostaje da budemo najbolji i da nam svi zavide i da nas svi mrze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija