Hoće li zbog pojeftinjenja goriva doći do nestašica?

Od ponoći cena evro dizela niža je za otprilike pet dinara, a benzina za oko tri dinara.
Hoće li zbog pojeftinjenja goriva doći do nestašica?
Foto: Pixabay

To je jedna od nekoliko odluka o ograničenju cena koju je donela Vlada.

Pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić kaže za RTS da su bili primorani da reaguju zbog nekontrolisanog rasta cena, ali da te mere moraju biti ciljane i vremenski ograničene.

"Očekujemo da će i ova uredba o ograničenju cene određenih naftnih derivata ispuniti projektovani cilj bez destabilizacije tržišta energetike", poručuje Hodžić.
 
Hodžić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da ograničenje cene naftnih derivata nije iznuđen potez Vlade, kao i da je to jedna u nizu uredbi koja ograničava cene određenih proizvoda.
 
"Mi u kontinuitetu poslednjih nekoliko meseci ne samo da pratimo stanje na globalnom i domaćem tržištu, već i reagujemo čini mi se blagovremeno", dodao je Hodžić.
 
Podsetio je da je pre nekoliko meseci doneta i uredba o ograničenju cene hleba, ali i ograničenju cena pet osnovnih životnih namirnica.
 
"Osim toga država je iz robnih rezervi plasirala 30.000 tona pšenice koju je po diskontnoj ceni prodala domaćinima i mlinarima. Sve ove mere smo doneli iz razumljivih razloga – zbog globalne inflacije i rekordnih cena sirovina i energenata, a cilj je ustvari bio da zaštitimo životni standard pre svega ekonomski najranjivije i najosetljivije populacije", naglasio je Hodžić.
 
Smatra da su dosadašnje mere postigle taj cilj, kao i da je veoma važno da istovremeno nije došlo do nestašice ovih proizvoda koji su definisani uredbama.
 
"Tako da očekujemo da će i ova uredba o ograničenju cene određenih naftnih derivata ispuniti projektovani cilj bez destabilizacije tržišta energetike", naglasio je Hodžić.
 
Na pitanje da li te uredbe i odluke mogu da uspore inflaciju, Hodžić ističe da načelno govoreći nijedna administrativna mera u tržišnim ekonomijama nije suštinski dobra, ali je nužna i neophodna u okolnostima koje iziskuju takvo delovanje.
 
"Ako se već donesu takve mere, a mi smo bili primorani da reagujemo zbog nekontrolisanog rasta cena, onda mere moraju biti ciljane i vremenski ograničene, jer ako to nije tako onda mogu izazvati više štete nego koristi", objašnjava Hodžić.
 
Naveo je da je u prvom talasu pandemije, kada su rafovi u mnogim zemljama bili prazni, snabdevenost naših trgovina bila uredna.
 
"U vreme kada su nestašice robe bile normalna i očekivana stvar, mi smo uspeli da održimo uredno snabdevanje našeg tržišta, prema tome ne očekujem nestašice robe bilo koje vrste", napominje Hodžić.
 
Nedavno je saopšteno da će se robne rezerve ubrzano popuniti tako da sve neophodne robe koja se proizvodi u zemlji bude za tri meseca, a za ono što uvozimo, na primer, pirinač, i za duži vremenski period.
 
"Što se tiče robnih rezervi, Direkcija će već ovih dana povećati nivo zaliha određenih proizvoda – brašna, ulja, pasulja, soli, graška, mleka u prahu za period od minimum tri meseca, a za određene prizvode će taj nivo biti i dosta viši", dodao je Hodžić.
 
Ukazao je na to da su za to obezbeđena određena budžetska sredstva.
 
"Ali vas uveravam da mi kao ozbiljan prizvođač hrane, pre svega žitarica, nemamo bojaznost od eventualnih nestašica. Država ima i druge mehanizme koje može primeniti u slučaju poremećaja na tržitu, ali to prevashodno zavisi od situacije koju ćemo nastaviti pažljivo da pratimo", naveo je Hodžić.
 
Govoreći o tome kakva je snabdevenost tržišta kada je reč o asortimanu, Hodžić napominje da nikada nismo imali problem snabdevenosti. Ključni problem je, naglašava, inflacija.
 
"Po predviđanju Narodne banke Srbije, Svetske banke i MMF-a do trećeg kvartala ove godine bi nivo inflacije trebalo da se vrati na ciljani gornji nivo od 4,5 procenta. Ne očekujemo poremećaje na tržištu u smislu nestašica, ali zato očekujemo nastavak inflatornih pritisaka do jeseni", zaključio je Hodžić.
  • Imre

    13.02.2022 09:35
    @Steva,
    To zlatno doba,vise lici na zlobno doba,jer se u Srbiji mnogo Zloca namnozilo u svim porama zivota.Naj noviji zloca prodavala potvrde da su se ljudi vakcinisali a nisu kupili lazljivci i kukavice mesmeju da zavrnu rukav a isli bi u rat.
  • Steva

    12.02.2022 21:24
    zlatno doba
    Pawlle
    12.02.2022 • 18:26
    Da ste pametni skinuli bi akcizu bar pola a ovakojbg

    Kako nisu pametni ? pa pametni su čoveče ali za seba a ne za tebe i mene,zabole ih uvo za narod. Pa nisu svi oni ušli u politiku zbog nas nego zbog sebe,ali mi to nikako da shvatimo i divimo im se i prosto obožavamo svoje tlačitelje. I kada onomad reče vučko da živimo u zlatnom dobu u pravu je bio jer ovo je dolista zlatno doba,ali za njih a ne za nas i bogme kako stvari stoje teško da ćemo ga dočekati u skorijoj budućnosti.
  • Ja sam Radov

    12.02.2022 20:37
    Secanja
    Veselo vece iz Sarajava sredinom sedamdesetih,kriza usled nestasice i skupoce benzina,glumci to preslikali na humor.Zena pita muza gde ide,ovaj rece po benzin,oklenti pare upita zena,bona odoh da ga kupim za upaljaca,za upaljaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.