Narodna banka Srbije: Štednja u ruskim bankama je sigurna

Bankarski sektor Srbije, uključujući sve banke, pa i one čije su matične grupacije iz Ruske Federacije, visoko je likvidan i dobro kapitalizovan.
Narodna banka Srbije: Štednja u ruskim bankama je sigurna
Foto: Pixabay

Zbog toga građani mogu biti uvereni u stabilnost i sigurnost poslovanja banaka, kao i sigurnost svih štednih depozita, navedeno je u odgovoru Narodne banke Srbije na pitanje o efektima sankcija EU.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) ističu da za sada ne vide mogućnost ispoljavanja direktnih efekata rusko-ukrajinske krize ni na poskupljenje kredita u Srbiji, a naročito ne očekuju da u kratkom roku može doći do povećanja kamatnih stopa na kredite po ovom osnovu.

"Banke čiji akcionari potiču iz Ruske Federacije imaju učešće u ukupnoj aktivi bankarskog sektora Srbije oko četiri odsto i osnovni izvor njihovog finansiranja su depoziti privrede i građana na domaćem tržištu, tako da, u uslovima povećane konkurencije u bankarskom sektoru, ne treba očekivati da može doći do većeg rasta kamatnih stopa na kredite ni kod ovih banaka", istakli su u NBS.
 
Dodaju, međutim, da se u slučaju produženog trajanja krize i promena u ekonomskim tokovima na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu ne može isključiti mogućnost da Evropska centralna banka poveća restriktivnost svoje monetarne politike ranije nego što se očekivalo.
 
"Trenutno je o tome rano govoriti, jer se ne zna ni koliko će kriza u Ukrajini potrajati i kakvi će biti njeni ekonomski efekti. Domaća privreda i finansijski sistem su značajno otporniji u odnosu na neke prethodne krize, a kreditni rejting Srbije očuvan čak i tokom dve pandemijske godine, tako da ne treba očekivati veći rast kamatnih stopa, čak i ako bi Evropska centralna banka povećavala restriktivnost svoje monetarne politike", poručili su iz NBS.
 
Naglasili su da neprekidno i u svim okolnostima pažljivo prate i analiziraju situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i međunarodnom tržištu.
 
"Кao i do sada, Narodna banka Srbije ostaje odlučna da i u uslovima pojačane geopolitičke neizvesnosti preduzme sve potrebne mere u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini", zaključuje NBS.
  • Istina

    28.02.2022 09:44
    Ko ne želi da prođe kao kod Dafine, nek diže pare iz ruskih banaka. 90ih su pare završile kod Miloševiću, a sada će pare iz ruskih banaka završiti kod Putina. Tako da dižite pare ako hoćete da ih spasite.
  • Nis naftagas

    27.02.2022 21:08
    Ala će biti trte u karingtonci!
  • BoeserWolf

    27.02.2022 14:00
    pozivam sve rusofile da svoj kapital stave u ruske banke.
    ionako vam ne treba. živite od ljubavi prema majcici rusiji.

    i Rusi zajedno sa celim svetom protesrvuju protiv putina, samo ga nasi isprani mozgovi podrzavaju. posle kukamo kako je ceo svet protiv nas, a nikad se ne zapitaju da li smo mi protiv celog sveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.