Šefica MMF-a u Srbiji: Važne mere za ublažavanje posledica krize izazvane ratom u Ukrajini

Za Srbiju, kao i za druge zemlje, važno je da utvrdi mere za ublažavanje posledica krize izazvane ratom u Ukrajini, ukazala je danas šefica Kancelarije MMF-a u Srbiji Julija Ustjugova.
Šefica MMF-a u Srbiji: Važne mere za ublažavanje posledica krize izazvane ratom u Ukrajini
Foto: 021.rs

"Zbog rata u Ukrajini ekonomije u svetu suočavaju se sa novim nesigurnostima, koje se prelivaju iz jedne u drugu zemlju. Poskupela je nafta kao i druga roba, a visoka inflacija najviše ugrožava siromašne slojeve stanovništva", rekla je Ustjugova na Kopaonik biznis forumu.

Istakla je da će najranjivijim kategorijama stanovništva biti potrebna pomoć države. Prioritet za sve države je, kako je navela, da u novoj krizi nastoje da očuvaju makroekonomsku i finansijsku stabilnost.

Ustjugova je ocenila da je Srbija u vreme pandemije uspela da očuva ekonomsku stabilnost, da je fiskalna i monetarna politika bila dobra i da je privredni rast bio bolji nego u zemljama regiona.
 
Ona je najavila da će uskoro biti obavljena druga revizija aranžmana MMF sa Srbijom.
 
Za dalji ekonomski napredak Srbije, po njenim rečima, važno je poboljšanje poslovnog okruženja, razvoj tržišta kapitala, nastavak reformi javnih preduzeća, zelena tranzicija, ali i pravedna tranzicija kako bi se na najbolji način pomoglo onima koji će biti žrtve ovog procesa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.