Tabaković: Imamo devizne rezerve da branimo kurs dinara tri puta duže nego što bi mogao da traje rat

Finansijski sistem u Srbiji je stabilan, ima dovoljno i dinara i deviza i nema potrebe da građani strahuju i stoje u redovima ispred banaka, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.
"Ako je išta u Srbiji stabilno - onda su to dinar i devizni kurs. NBS zna šta radi i pojačano snabdeva banke stranom efektivom", rekla je Tabaković na konferenciji za novinare.
 
Kako je objasnila, banke od NBS dobijaju efektivu u toku dana na zahtev od tog jutra, čak i one koje na to nemaju pravo dok ne iscrpe sopstvene rezerve.
"NBS će nastaviti tako da radi sve dok i poslednji zahtev građana i banaka ne bude zadovoljen. Krizu smo dočekali spremno", istakla je Tabaković.
 
Ona je apelovala da građani, ako postoje ograničenja u količini novca koja može da se zameni u menjačnicama, šalju mejlove sa dokazima koja banka ili menjačnica i koja transakcija je u pitanju.
Po njenim rečima nedopustvo je da neko u vreme pandemije, kampanje, rata u Ukrajini, unosi dodatni nemir među građane za koji nema razloga.
 
Menjačnice, kojih ima preko 2.000, su prema njenim rečima otkupile 174,6 miliona evra u periodu od 24. februara do 6. marta, a prodale su gotovo identičnu količinu.
 
"Kod otkupa je bilo 1,3 miliona transakcija, to znači da je prodato mnogo malih iznosa preko menjačnica", rekla je.
 
Dodala je da je domaći bankarski sistem likvidan i kapitalizovan i da može efikasno da reaguje na zahteve klijenata.
 
Objasnila je da i menjačnicama kurs moze da varira plus ili minus 1,25 odsto u odnosu na srednji kurs NBS.
 
"Očekujemo da banke podele teret i ponesu odgovornost za sigurnost građana time što će sniziti raspone, jer za njih ne postoji ograničenje poput ovog za menjačnice", izjavila je Tabaković.
 
Ona je dodala da NBS ima devizne rezerve da brani kurs dinara "makar tri puta duže nego što bi mogao da traje rat".
 
Naglasila da je Srbija dočekala krizu sa deviznim rezervama od 16,5 milijardi evra.
 
Na pitanje novinara o rastu inflacije, Tabaković je rekla da bi bilo neodgovorno tvrditi da će projekcije ostati iste, ali da Srbiju od drugih zemalja razlikuje niža bazna inflacija, na koju ne utiče kretanje cena energenata, hrane, alkohola i cigareta, koja je na nivou od oko četiri odsto.
  • konkretnan

    10.03.2022 22:21
    jesus_of_jerusalem@yahoo.com
    Kolko može da traje rat?
  • @Pobesneli Laloš

    10.03.2022 18:39
    Gde je kurs evra 190 odmah da im prodam evre?
  • Pobesneli Laloš

    10.03.2022 11:14
    Dokle?
    Dokleće nam plasirati ovakve bespotrebne šarene laži? Deviza već danima nema u menjaničnacama. Niko ih ne kontroliše i sada je kurs evra porastao na 190 - 200 dinara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija