Zabrana izvoza pšenice i kukuruza oborila cene na Produktnoj berzi u Novom Sadu

Odluka vlade Srbije da zabrani izvoz žitarica oborila je protekle nedelje njihove cene na Produktnoj berzi u Novom Sadu.
Zabrana izvoza pšenice i kukuruza oborila cene na Produktnoj berzi u Novom Sadu
Foto: Pixabay

Zaključen je samo jedan ugovor za kukuruz po ceni od 31 dinar po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), a pšenica se prodavala po ceni od 35,50 do 34,50 dinara, bez PDV-a, saopštila je danas ta berza.

"Nakon donošenja Uredbe o zabrani izvoza pšenice, kukuruza, brašna i ulja, prethodne nedelje, pala je tražnja na tržištu kukuruza i zaključen je samo jedan ugovor o kupoprodaji 50 tona po ceni od 31 dinar po kilogramu, bez PDV-a, što je pojeftinilo tu žitaricu za 9,18 odsto u odnosu na cenu nedelju dana ranije" navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se pšenica prodavala po ceni od 34,50 do 35,50 dinara po kilogramu, bez PDV-a i ta cena je niža 0,12 odsto u odnosu na cenu sedam dana ranije.
 
Pojačana tražnja soje podigla je njenu cenu do 80 dinara po kilogramu, bez PDV-a što je povećanje od 2,56 odsto u odnosu na cenu prethodne nedelje.
 
Najviše je poskupela suncokretova sačma sa 33 odsto proteina, za 15,35 odsto i kilogram se prodavao po ceni od 41 do 45 dinara bez PDV-a.
 
Mineralno đubrivo, ruski AN u pakovanju od 600 klilograma prodavalo se po ceni od 102,66 dinara po kilogramu, bez PDV-a, urea, proizvedena u Rusiji u pakovanju od 25 kilograma koštala je 108,82 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.