Plaćanje gasa u rubljama ne odnosi se na Srbiju, ali nas ta mera ipak pogađa

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da zemlje neprijateljski nastrojene prema Rusiji moraju da plaćaju gas u rubljama, izazvala je jačanje rublje i užurbanost u Evropskoj uniji.
Plaćanje gasa u rubljama ne odnosi se na Srbiju, ali nas ta mera ipak pogađa
Foto: 021.rs

Kako Srbija nije za sada na listi neprijateljskih zemalja, ta odluka za Srbiju ne važi. To, međutim, ne znači da neće pogoditi i našu zemlju.

Kako su ruski tenkovi prešli ukrajinsku granicu, tako je skočila cena gasa i cena nafte. Vrednost rublje je pak naglo opadala. Svaka objava sankcija obarala je rublju i svaka kontramera ruskih vlasti ju je pomalo podizala.

Najnovije rešenje ruskog predsednika da natera neprijateljske države da gas plaćaju u rubljama rezultiralo je da je novim jačanjem rublje što je bio jedan od ciljeva.
 
Ideja je, objašnjava za N1 profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Svetozar Tanasković, da se jedan deo tražnje za ruskim rubljama prebaci u inostranstvo.
 
"Do sada su sve zemlje koje su uvozile gas plaćale u evrima, direktno, i na taj način je Rusija dobijala evre za plaćenje svojih ostlaih obaveza i uvoza, a sada pošto su trenutno sankcije uvedene, centralna banka ne može da vrši transfere sa drugim zemljama, a ovo bi bio neki način da se na silu te transakcije ruske centralne banke i ostalih evropskih banaka ponovo omoguće", navodi Tanasković.
 
Međutin, Putin je ovim evropske zemlje pozvao i na odmeravanje snaga. Zapravo im je rekao - vi sad morate da prekršite sopstvene sankcije koje ste nama uveli, da biste ostali pri gasu, pa vi sada vidite da li hoćete, kaže urednik ekonomije u dnevnom listu "Danas" Aleksandar Milošević.
 
"Ako sad zbog tog ponosa i svog integriteta odustane od toga i kaže: 'ne, ne, ne, mi nećemo', onda je pitanje - pa čekaj zašto onda to niste uradili prvi dan i sačuvali Ukrajinu? A, s druge strane, ukoliko na kraju kažu: 'dobro, nema veze, ipak ćemo plaćati', onda se tu jasno pokazuje kakav je odnos snaga", ističe Milošević.
 
Potpuno odstajanje od ruskog gasa nanelo bi štetu i Rusiji i EU, ističu stručnjaci. Putinovo rešenje, ali i izjave evropskih zvaničnika da se ne može bez velike štete za sopstevenu privredu odustati u kratkom roku i u potpunosti od ruskog gasa, uticale su na cenu gasa tako da je on na evropskoj berzi nastavio da poskupljuje.
 
Mesečni prosek rasta cene gasa je skoro 25,5 odsto. I to utiče i na cene i u Srbiji. Pored toga, postavlja se i pitanje NIS-a koji je u većinskom ruskom vlasništvu te formalno i on podleže sankcijama.
 
"Postoji mogućnost da EU izuzme NIS, jer je to postavljeno kao jedno etičko pitanje - svoje kompanije ste izuzeli od zabrane uvoza ruske nafte i gasa, a naše kompanije, sprske, pogađate i onda je izgleda i EU možda voljna da Srbiji tu izađe u susret, ali opet mi ne znamo da li će se to dogoditi, i to je možda vezano za određene političke poteze Srbije", ocenjuje Milošević.
 
Ostao Gasporom u Srbiji ili ne, kriza će se ovde svakako osetiti, uveren je Tanasković.
 
"Jednostavno kada pogledate cenu barela kolika je bila juče, vidite u stvari da celokupna situacija se preliva na cenu nafte, ne samo u svetu, nego i kod nas", ukazuje on.
 
Cena sirove nafte je rasla i padala od početka invazije na Ukrajinu u mesečnom proseku veća za skoro 18 procenata i na kraju radne nedelje je oko 112 dolara za barel, a godina je počela sa cenom od oko 75 dolara za barel.
  • 313

    26.03.2022 17:10
    Nema zime
    U ovim predviđanjima nije pomenuta vođina izuzetna spretnost u rešavanju problema. Jedna neprospavana noć, malo podočnjaka i svaka poteškoća je prošlost.
  • Vule

    26.03.2022 16:52
    Ima neki na moralu zasnovan razlog da eu nama uvodi sankcije, il je u pitanju obicno nasilje?
  • Stručnjak

    26.03.2022 15:57
    Evo kao stručnjak da vam kažem
    Ne postoji mogućnost za EU da zameni ruski gas. Ni Amerika ni Arapi ni drugi izvori nemogu lpg da pošalju u dovoljnim količinama za potrebe EU. I najbitnije Rusi su zakupili sva nalazišta u Azerbejdžanu tako da taj gas dome u EU umesto ruskog je čista glupost.
    Gas se prevashodno koristi za industriju oa tek onda za grejanje. Sve ove priče toliko mi paraju uši. Da li stvarno mislite da će Evropa ostati bez gasa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.