Ratari: Đubrivo plaćamo po svetskim cenama, a cene naših proizvoda diktira Vučić

Poljoprivrednici u Srbiji su nezadovoljni odlukom Vlade Srbije da zabrani izvoz pšenice i kukuruza jer sada nemaju kome da prodaju te žitarice, pošto su trgovci obustavili kupovinu.
Ratari: Đubrivo plaćamo po svetskim cenama, a cene naših proizvoda diktira Vučić
Foto: Pixabay
Poljoprivrednici sada imaju problem kako da obezbede novac za prolećnu setvu.
 
Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je da je, ne samo potpuno zaustavljena prodaja pšenice i kukuruza, nego da je zabrana izvoza oborila cene tih proizvoda.
 
"Na berzi u Budimpešti se pšenica i kukuruz prodaju po cenama i do 30 odsto višim nego u Srbiji. Ako je država htela da obezbedi prehrambenu sigurnost za stanovništvo, zašto nije otkupila viškove za rezerve umesto što rezerve pravi preko grbače seljaka jer u Republičkoj direkciji za robne rezerve čuva smešnu količinu od 20.000 tona i ne otkupljuje viškove od poljoprivrednika", rekao je Kleut.
Dodao je da poljoprivrednici, zato što im država ne pomaže, plaćaju mineralno đubrivo po svetskim cenama, a cene njihovih proizvoda i količine koje mogu da se prodaju "diktira predsednik države Aleksandar Vučić".
 
Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić rekao je da će se to udruženje pridružiti protestu poljoprivrednika 29. marta jer nisu dobili ni celokupnu količinu mineralnog đubriva po subvencionisanim cenama od oko 750 evra po toni kako im je država obećala posle protesta, započetih krajem prošle godine, kada je cena đubriva prelazila 1.000 evra po toni.
 
"Dobili smo pola traženih količina mineralnog đubriva za prihranu zimskih useva, a druga polovina za prolećnu setvu trebalo je da bude isporučena do 10. marta, ali nije", rekao je Savić.
Istakao je da je zabranom izvoza pšenice i kukuruza poljoprivrednicima naneta šteta jer nemaju sada kome da prodaju te proizvode.
 
Savić je rekao da veliki problem poljoprivrednicima predstavlja i ograničeno točenje goriva u kanistere, najviše do 60 litara.
 
"Prinuđeni smo da zaobilazimo zakon i da ‘na određeni način’ točimo više puta po 60 litara goriva u kanistere kako ne bi dolazili nekoliko puta da napunimo jedan rezervoar u traktoru ili drugoj poljoprivrednoj mašini, pošto je uredbom o ograničavanju cena naftnih derivata prvobitno bilo predviđeno da se gorivo isključivo toči u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina", kazao je.
 
Dodao je da su se poljoprivrednici spremali da poljoprivrednim mašinama svi krenu istog dana na gradske pumpe i naprave problem u protoku saobraćaja kako bi vlast shvatila kakve odluke donosi, ali su odsustali kada je dozvoljeno točenje u kanistere, čime problem nije rešen, ali je bar napravljen racionalan pomak što omogućuje da se poljoprivrednici "snalaze".
 
Poljoprivredni proizvođači su za 29. mart zakazali protest jer, kako su rekli, nije ispunjen ni jedan od njihovih zahteva, među kojima je da se dozvoli izvoz pšenice i kukuruza, odobre subvencije od 200 evra po hektaru i obezbedi gorivo po subvencionisanim cenama.
 
Protesna vožnja poljoprivrednom mehanizacijom će, kako su najavili, krenuti od opština u kojima žive do Predsedništva Srbije u Beogradu.
  • Baštovanka

    29.03.2022 19:49
    A, tek njive
    Ja obrađujem malu baštu pa se donekle razumem u ove radove.Ali, ovde vidim piše njih 80% koji nisu ni ušli u njivu!
  • Prosvetarusjadibedus

    27.03.2022 11:59
    Kartel
    Pre zlatnog doba višnja je prisečno bila 55 centi. Posle 10 godina prosperiteta je 25. Ljudi, više se ništa ne isplati osim strančarenja i politike. Koliko smo jadni, nismo ni za žaljenje.
  • Dd

    27.03.2022 11:27
    Dd
    Koliko sam informisan,mnogi poljoprivrednici su uzeli,novac od AV iako su odlicno,znali da time neresavaju,nista na duzi period! E sada,kada je doslo na naplatu,ajmo malo da demonstriramo,itd!!! Tako se kuca nekuci?!!! U startu ste trebali,pokazati da drzava bez,poljoprivrede nemoze bez obzira dali si clan,SNS ili ne!!! Politicari i stranke,dodju i odu a zemlja,netrpi?!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.