Pijačari očekuju pad prometa zbog fiskalizacije, u regionu prodavci uglavnom štampaju račune

Iako u većini zemalja u regionu prodavci na tezgama odavno štampaju račune, srpski pijačari se oštro protive novim pravilima o evidentiraju prometa.
Pijačari očekuju pad prometa zbog fiskalizacije, u regionu prodavci uglavnom štampaju račune
Foto: 021.rs

Pijačni prodavci nezadovoljni zbog najavljenog uvođenja fiskalnih kasa, između ponedeljka i utorka prenoćili su ispred zgrade Predsedništva u Beogradu, ali ni tu, kao ni nakon predaje peticije Ministarstvu finansija, nisu dočekali odgovor institucija, piše Danas.

Naime, novi Zakon o fiskalizaciji, koji je počeo da se primenjuje 1. novembra prošle godine uz prelazni period do kraja aprila, propisuje obavezu evidentiranja prometa na malo preko fiskalnih kasa i za prodavce roba na pijacama, osim ukoliko nije reč o poljoprivrednicima koji plasiraju sopstvenu proizvodnju.

Kako na njihove argumente iza kojih je potpisima stalo 15.000 prodavaca iz cele Srbije, nije reagovao niko od nadležnih, najavili su protest za 30. mart.
 
Prodavci na tezgama traže da se i oni koji drže robu široke potrošnje ili iz uvoza izuzmu iz fiskalizacije jer nije primenjiva u pijačnoj prodaji.
 
Pominju da fiskalna kasa podrazumeva radno vreme, a da je ono kod njih uslovljeno vremenskim prilikama a navode i da se u tom obliku prodaje, promena cene proizvoda vrši i po nekoliko puta dnevno, prilagođava se potražnji i stanju robe pa će mnogima novi vid evidencije i naplate poreza zatvoriti posao. To može da izazove u druge posledice, jer je na srpskim pijacama svega desetak odsto poljoprivrednih proizvođača, onih koji ne podležu fiskalizaciji, što znači da će se broj zauzetih tezgi bitno smanjiti, navodi se u tekstu Danasa.
 
Slične strepnje, kaže za Danas Savo Duvnjak, izvršni direktor Poslovnog udruženja Pijace Srbije, imaju i u tom preduzeću gde kažu da je sada rano za procenu koliko će prodavaca napustiti pijačne tezge zbog uvođenja fiskalnih kasa, ali da je prema istraživanju koje su radili za više od polovine njih fiskalizacija neprimenljiva.
 
"Ovo najviše pogađa prodavce koji se doslovce bave trgovinom na pijacama, imaju od robe široke potrošnje, prehrane, pa do uvozne hrane, voća i povrća. MI sada govorimo o varijanti hoće li pijace postati velike piljarnice, jer će na njima raditi trgovci koji će, nadamo se, sklapati ugovore o saradnji sa poljoprivrednim gazdinstvima, obezbediti otkup od njih i kupcima plasirati pravi domaći proizvod. Naravno, sve to zavisi od aktuelne situacije na tržištu, koliko se to kome isplati", navodi sagovornik Danasa.
On dodaje da je udruženje radilo istraživanje o poslovanju pijaca u prošloj godini i šta može da se uradi u ovoj, jer će tu delatnost sigurno pogoditi posledice fiskalizacije. Pijačne uprave računaju sa drastičnim padom prihoda što će usporiti investicije, u nekim gradovima čak i tekuće održavanje.
 
Opširnije na portalu Danas
  • Stohadin

    28.03.2022 21:02
    Pijaca
    Sednem na bus i obidjem neka prigradska mesta.Imaju se prijatelji sa baštama.
    Prodjem jeftinije nego na pijaci
  • Beli preletačević

    28.03.2022 12:45
    Spinovanje
    Kao pašće promet i biće ugroženi pijačari. Ne gospodo nego će te plaćati porez po prometu kao i drugi građani i puniti državnu kasu. Ne kao do sada preprodavci da se bogate i dižu cene u nebesa. Isto tako treba uvesti porez i muzičarima i advokatima ali ne paušal već po prometu.
  • Нс

    27.03.2022 21:38
    Наравно да зреба увести када су у питању препродавци, него канда се буне шверцери који неће ни моћи да убаце артикле у касу јер им роба нема порекло.
    Ако власник пиљарнице може да плаћа закуп, доприносе и порезе, не видим зашто накупац са пијаце не би могао?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija