Razvijene zemlje puštaju na tržište još 120 miliona barela nafte

Razvijene zemlje, članice Međunarodne agencije za energetiku (IEA), pustiće dodatnih 120 miliona barela nafte iz svojih rezervi u pokušaju da smire cene koje skaču zbog rata u Ukrajini.
Razvijene zemlje puštaju na tržište još 120 miliona barela nafte
Foto: Pixabay
To uključuje 60 miliona barela nafte koje će na tržište staviti SAD, čiji je predsednik Džozef Bajden nedavno to najavio, izjavio je izvršni direktor IEA Fatih Birol.
Bajden je prošle nedelje obećao da će više od 180 miliona barela pustiti iz američkih strateških rezervi kako bi smirio tržište.
Trideset zemalja IEA dogovorilo se u petak da takođe puste naftu iz svojih rezervi.
 
Zemlje IEA su već početkom marta obećale da će iz rezervi pustiti 62,7 miliona barela, ističući da imaju mogućnost da puste i više od toga.
 
Ruska invazija na Ukrajinu naglo je podigla cene nafte i derivata u svetu, dok zemlje proizvođači nastavljaju da ograničavaju isporuke.

Teme

nafta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.