Zbog neradne nedelje gube milion evra mesečno

Uvođenje neradne nedelje u sektoru trgovine uticalo je na pad prometa, smanjenje zarada i otpuštanje radnika, saopštili su iz Privredne komore Crne Gore.
Zbog neradne nedelje gube milion evra mesečno
Foto: Pixabay (ilustracija)
Tržni centri tvrde da mesečno gube milion evra zbog odluke o uvođenju neradne nedelje, koja je na snazi već dve i po godine.
"Samo zbog neradne nedelje pad prometa u tržnim centrima bio je oko 20 odsto, a zajedno sa posledicama koje je ostavila kriza, taj pad je bio mnogo veći. Posledice su se ogledale u tome da su mnogi poslodavci napustili tržni centar Delta siti", kazala je za Gradsku televiziju sekretarka Odbora za trgovinu PKCG Milica Lazarević.
Savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog Unije poslodavaca Filip Lazović najavio je nedavno da će ove nedelje pozvati sva poslovna udruženja kako bi potpisali dokument o vraćanju radne nedelje.
 
"Prosto ćemo ispoljiti stav crnogorske privrede po tom pitanju i nadamo se da će donosioci odluka i predstavnici sindikata imati sluha. Govorili smo da to nije dobro rešenje i desile su se mnoge negativne stvari po crnogorsku privredu. Sada je sve više razloga zbog kojih bi trebalo ozbiljno razmišljati o vraćanju radne nedelje", rekao je Lazović.
 
U PKCG smatraju da je neradna nedelja dovela trgovinske lance u neravnopravan položaj. Njihovu ulogu preuzele su benzinske pumpe, na kojima se od uvođenja neradne nedelje mogu kupiti brojni proizvodi, od ulja i mleka do brašna i hleba.
 
"Za turističke zemlje nije karakterističan zakon koji podrazumeva neradnu nedelju. Za uspešnu turističku sezonu i snabdevanje hotelskih i ugostiteljskih objekata neohodan je rad svim danima", rekao je Lazović.
 
I iz UPCG poručuju da je crnogorskoj privredi, zavisnoj od turizma, stalo da nedelja ponovo bude radna.
 
"Kada razmišljamo o letnjoj turističkoj sezoni i nadama koje u nju polažemo, sada već kasnimo sa tim. Mora se hitno delovati kako bi se iskoristio svaki mogući mehanizam da imamo što povoljnije finansijske efekte od letnje sezone", saopštio je Lazović.
 
Iz PKCG i UPCG su poručili da od nove vlade očekuju da ima sluha za njihove zahteve, te da ponovno otvaranje prodavnica nedeljom ne znači da će svi radnici raditi toga dana.
  • gube

    11.04.2022 10:52
    nista
    nece niko potrositi vise ako moze nedeljom da ode u kupovinu. ili ne. to isto mogu da kupim i ostalih 6 dana.
    Ideja 24-casovnog konzuma je nesto sto sa pravom u jako puno zemalja u medjuvremenu vise ne pije vodu. A i cemu.
    Nemacka, Malta, Austrija da navedem samo neke koji imaju ovakva ogranicenja, pa im nista ne fali, naprotiv. Nedeljom je dan kada se covek bavi sobom i svojom porodicom. Naravno da rade restorani, dezurne apoteke, po koja pekara, ali uz duplu dnevnicu.
  • Slucaj

    10.04.2022 20:01
    Sta je milion evra. Vucic Dodiku da dva za dzeparac. U CG su podigli minimalac, valjda ljudi mogu iole normalno da zive od plate trgovca, da ne moraju dusu da ostave u butiku. Slobodno vreme ne dam ni za kakve novce.
  • Gavril

    10.04.2022 18:03
    Bravo za Vladu Crne Gore koja pokazuje da njeni građani nisu robovi bez i jednog slobodnog dana a i pored toga imaju veće plate nego u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija