Folksvagen ne planira otvaranje fabrike u Srbiji

Kompanija "Folksvagen" trenutno ne planira otvaranje proizvodnog pogona u Srbiji.
Folksvagen ne planira otvaranje fabrike u Srbiji
Foto: Pixabay
To je za Politiku izjavio direktor za komunikacije automobilskog giganta Robin Ašhof, povodom spekulacija u domaćim medijima da se sa ovim nemačkim proizvođačem razgovara o otvaranju fabrike u Srbiji.
List podseća da srpski zvaničnici trenutno pregovaraju sa dva proizvođača automobila da u Srbiji otvore proizvodnju što je u javnosti ponovo vratilo u igru "Folksvagen" sa kojim je pre pandemije bilo reči o eventualnom otvaranju fabrike u Šumadiji.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije otkrio imena, već je samo naveo da se sada razgovara sa jednim svetskim i jednim evropskim proizvođačem.
 
Kako je naveo list, "Folksvagen" je 2019. bio u potrazi za novom lokacijom za fabriku u kojoj bi proizvodio "pasat", "super b" i "škodu", a za investiciju od 1,3 milijarde evra borilo se više zemalja regiona - Srbija, Rumunija, Bugarska i Severna Makedonija.
 
Izbor je ipak zbog veličine tržišta pao na Tusrku, od koje je nemačka kompanija ubrzo odustala zbog pada tražnje za novim automobilima, uzrokovanog pandemijom virusa korona, te se odlučio za proizvodnju električnih automobila u Kini.
 
I profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je za "Politiku" da je u ovom trenutku malo verovatno da će "Folksvagen" u Srbiji pokrenuti proizvodnju automobila, napominjući da ne zna sa kim je predsednik Srbije razgovarao i kakvim informacijama raspolaže.
 
"Uzimajući u obzir sa kakvim problemima se suočava automobilska industrija u Nemačkoj, nisam siguran da neko trenutno razmišlja da negde dislocira fabriku. Naravno, možda se misli o skraćenju lanca snabdevanja i u tom slučaju bi kod nas mogli da proizvode neke komponente, ali da se sklapaju vozila male su šanse", rekao je on i dodao da uopšte ne očekuje da Srbija dobije fabriku, tipa "Fijat", koja će ovde sklapati automobile.
 
Savić je ukazao i da je brodski prevoz sve skuplji, pa ono što dobijaju u Kini zbog jeftine radne snage možda bi mogli izgubiti na prevozu, pa bi to mogao da bude razlog zbog čega neka fabrika odluči da dođe u Srbiju.
  • Bacvanin

    22.04.2022 13:52
    Al' se mi brukamo pred svetom
  • Pop

    21.04.2022 22:16
    Dobro je da ne otvaraju jer mi u Srbiju znamo da je polovan pasat bolji od novog golfa. Samo bi džabe dolazili.
  • Voja

    21.04.2022 18:09
    Hvala bogu
    Hvala bogu. Što dalje od Nemaca i Engleza. Neka otvore Ameri ili Francuzi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.