Da li radnici u Srbiji mogu da primaju platu u kriptovalutama?

Zakon o digitalnoj imovini kaže da kriptovaluta nije novac, jer nema odlike novca, ali je fizička i pravna lica mogu prihvatiti kao sredstvo razmene.
Da li radnici u Srbiji mogu da primaju platu u kriptovalutama?
Foto: Pixabay
Može se kupovati, prodavati, razmenjivati, prenositi i čuvati elektronski.
To znači da se i zarada zaposlenom može isplatiti u kriptovalutama.
Ova pojava nije retkost u svetu, ali u Srbiji predstavlja novitet i nepoznanicu. Pre svega, treba definisati visinu zarade. U tom smislu postavlja se pitanje da li ona može biti isplaćena u obliku kriptovalute?
 
Poreska savetnica Zvezdana Pisarević za Biznis.rs kaže da nema smetnji da firma svojim zaposlenima isplaćuje zaradu u kriptovalutama ako se zaposleni slože sa tim, ali je neophodno, bez obzira na to, prilikom zasnivanja radnog odnosa ugovoriti bruto zaradu u dinarima kao zakonskom sredstvu plaćanja, a shodno odredbama Zakona o radu.
 
Pošto je reč o zaradi koja se isplaćuje digitalnom imovinom, pitanje je kada ona postaje "oporeziva".
 
Pisarević objašnjava da je, s obzirom na to da kriptovalute menjaju svoju vrednost iz sekunde u sekundu, veoma teško odrediti koja je to dinarska protivvrednost zarade isplaćene u kriptovalutama, a koja je osnovica za obračun poreza i doprinosa.
 
"S druge strane, ugovorena bruto zarada je osnov za obračun ukupne zarade. Poslodavac je u obavezi da obračuna i isplati topli obrok, regres i minuli rad, a ako zaradu isplaćuje u dogovorenom iznosu određene kriptovalute, tada se javlja dodatni problem oko iskazivanja dinarske protivvrednosti i svih elemenata zarade na isplatnom listiću, što je zakonska obaveza svakog poslodavca", ističe Pisarević.
 
Sagovornica portala kaže da ako je zarada dogovorena u fiksnom iznosu kriptovalute, a konkretna kriptovaluta izgubi na vrednosti, poslodavac može da bude u problemu jer se ugovorena bruto zarada mora isplatiti onako kako je navedeno.
 
"Svako umanjenje zarade mora biti dokumentovano kadrovskim rešenjem, a pad vrednosti kriptovalute kao osnov umanjenja zarade nije razlog koji uvažava Zakon o radu", navodi poreska savetnica.
 
Da bi se isplatila zarada potrebno je podneti poresku prijavu PPP PD i prilikom isplate zarade uz šifru plaćanja 240 ili 140 potrebno je upisati BOP - broj koji se dobija predavanjem poreske prijave. U slučaju isplate zarade u kriptovalutama obračunska služba će podneti poresku prijavu i platiti fiskalne obaveze sa pozivom na BOP, ali prilikom prenosa zarade u vidu kriptovaluta ne postoji mogućnost upisa BOP.
 
"Ovo ne mora da bude problem, ali ako zaposleni jednog momenta bude hteo da podigne kredit, imaće problem dokazivanja kolika mu je zarada i teško da će moći da uzme zajam. Na osnovu toga možemo zaključiti da je teoretski gledano moguće isplaćivati zaradu u kriptovalutama, ali to sa sobom vuče čitav niz problema, od obračuna zarade do isplate", navodi ona.
  • pera

    27.04.2022 08:23
    ..
    Boze... Nek im neko objasni sta je stablecoin, pa nek onda izmisljaju neke nove razloge, posto im taj glavni pao u vodu.
  • R

    26.04.2022 21:20
    R
    Da bi nešto postalo novac mora da ima neku podlogu, a u najmanju ruku neku garanciju. Ukoliko iza kriptovalute stoji štampanje para onda je ta kripto valuta samo generator inflacije i zaista je samo vituelna. Meni ne treba virtuelan novac, čija vrednost oscilira daleko više od klasične valute.
    Zašto radnici u Srbiji ne bi dobijali platu u zlatu.
    Prosečna zarada je preko 70.000 dinara što je oko 700$, ili 600€. Kako je jedna unca jednaka 31,1 grama, a vredi skoro 1800$ onda bi prosečna plata trebala da bude prosečno oko 12 grama čistog zlata.
    Sada ću da kažem kolika je inflacija od 1990 do danas. Prosečna mesečna neto zarada je tada bila oko 4000 dinara što je bilo oko 577 maraka ili 363 dolara. Vrednost jedne unce zlata je te godine bila prosečno oko 380$/unci što je bilo oko 4200 dinara. Znači da je radnik zaradjivao u proseku mesečno oko 0,95 unci zlata što bi danas bilo oko 1700€, što je realno bilo skoro tri puta više nego što sada zaradjuje.
    Sada u Rusiji primaju platu u zlatu, jer imaju fiksnu cenu zlata.
    Ja sam za to da imamo plate u zlatu. Sigurnije je.
  • PetarPP

    26.04.2022 12:51
    @Mo.zda
    Digitalni novac iliti CBDC (Central bank digital currency) nije isto što i kripto valute. I da, centralne banke će progurati digitalni novac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.