Velike poljoprivredne sile obećavaju snabdevanje hranom uprkos ukrajinskom ratu

Velike poljoprivredne sile, među kojima EU, SAD, Kanada i Australija obavezale su se da će osigurati snabdevanje hranom u svetu i pored šokova izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu.
Velike poljoprivredne sile obećavaju snabdevanje hranom uprkos ukrajinskom ratu
Foto: Pixabay

"Obavezujemo se da ćemo raditi zajedno da osiguramo da ima hrane u dovoljnoj količini za sve, uključujući i najsiromašnije, najosetljivije i raseljene osobe", piše u zajedničkom saopštenju 51 člana Svetske trgovinske organizacije.

Oni su takođe obećali da će zadržati poljoprivredna i prehrambena tržišta "otvorenim, predvidljivim i transparentnim" i da neće uvoditi neopravdane restriktivne trgovinske mere na poljoprivredno-prehrambene proizvode ili ključne proizvode za poljoprivrednu proizvodnju.

Zemlje potpisnice takođe ističu da hitne mere za suočavanje sa situacijom treba da izazovu što manje poremećaja, da budu privremene, ciljane i srazmerne.
 
Rusija i Ukrajina su dva vodeća izvoznika brašna, kukuruza, uljane repice i suncokretovog ulja. Pored toga Rusija je prvi svetski snabdevač đubrivom i gasom.
 
Ruski napad na Ukrajinu koji je počeo 24. februara i ekonomske sankcije uvedene Moskvi prekinuli su izvoz brašna i prehrambenih proizvoda iz te dve zemlje, što je dovelo do skoka cena prehrambenih proizvoda, kao i cena goriva, posebno u zemljama u razvoju.
  • misko

    10.05.2022 12:38
    lazni optimizam
    pitanje je samo gde ce nabaviti tu hranu kada nece od Rusije koja je pod sankcijama i Ukrajine koja je u ratu i u nemogucnosti da proizvede i proda polj. robu.
  • Zemlja čudesa

    07.05.2022 22:20
    Svakako. Pitanje je samo po kojoj ceni i šta će isporučivati - Monsanto GMO, "bitno usaglašen" sa neorganskom hranom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.