Pranje novca kroz nekretnine nije više "istaknuti problem", bitkoin glavna briga

Prvi put, posle nekoliko godina, ulaganje novca nepoznatog porekla u nekretnine, nije izdvojeno kao način pranja novca u Srbiji niti kao izazov u borbi protiv pranja novca.
Pranje novca kroz nekretnine nije više "istaknuti problem", bitkoin glavna briga
Foto: 021.rs

Kako piše Nova ekonomija, u najnovijem Godišnjem izveštaju Uprave za sprečavanje pranja novca za 2021, u uobičajenim poglavljima posvećenim tipologijama pranja novca i trendovima, nigde se ne spominju građevinska aktivnost i nelegalna gradnja, za razliku od izveštaja iz 2016, 2017, 2018, 2019. i 2020.

U ovim ranijim izveštajima Uprava je pokazala zabrinutost zbog trenda investiranja novca nepoznatog porekla, kao i od organizovanog kriminala ili pojedinaca kriminalaca, u izgradnju stanova ili promet nekretnina. 

U ovogodišnjem izveštaju, kao uobičajene tipologije spominju se zloupotreba platnih platformi sa namerom da se prikrije stvarnog porekla novca i povezanost lica koja vrše transfere. Uprava ocenjuje da se IT usluge vrlo često koriste za prikrivanje nelegalno stečenog novca. 
 
Novac nelegalnog porekla se u značajnim iznosima sa računa pravnog lica u inostranstvu transferišu po osnovu IT usluga u korist pravnih lica u Srbiji. Pravna lica u Srbiji zatim ta sredstva isplaćuje fizičkim licima kao zarade. Lica deo zadržavaju za sebe a veći deo u gotovini vraćaju orgnizatorima čitave ove šeme, objašnjava Uprava.
 
Na listi tipologija pranja novca je i trgovina automobilima. Polovni automobili i uvoz su i ranijih godina bili označeni. 
 
Kripto na tapetu
 
Izazov za hipotetičku pretnju od pranja novca u bliskoj budućnosti je trgovina kripto valutama (virtuelnih valuta) koja nije zanemarljiva u Srbiji.
 
Posećamo, bitcoin je među najpopularnijim kripto valutama jer ima najveći marketcap. 
Tehnološki razvoj omogućava kreiranje bezbroj kripto valuta i teško je predvideti šta će se iz toga sve izroditi u smislu njihove namene, korisnosti i opravdanosti postojanja, ocenjuje Uprava. 
 
"Finansijski sektor evidentira saldiranja (obično preko kreditnih kartica) sve većeg učešća brojnih igrača na tom polju. S obzirom na priličnu anonimnost u lancu trgovanja i posedovanja virtuelnih novčanika, ovo je ujedno i primamljiva prilika kriminalnim organizacijama ili kriminalcima da iskoriste ovu poprilično nedefinisanu i neregulisanu novonastalu industriju za svoje kriminalne radnje i pranje novca. Sigurno možemo reći, u skoroj budućnosti će biti dosta izazova i neophodnih radnji oko uspostavljanja dobre preventive i kontrole sektora kripto valuta, a pre svega tu se misli na definisanje i identifikaciju nosioca posla, učesnika u trgovanju, praćenju, kao i kontroli kretanja tokova novca koja podležu konverziji novca u kripto valute i obrnuto", navodi se u izveštaju.
 
Ceo tekst pročitajte na OVOM LINKU.
  • Toza

    08.05.2022 16:46
    Totalno nepotrebno
    Čemu ovo bacanje peska u oči ionako smo slepci.
  • Telep

    08.05.2022 15:56
    Držte lopova!
    "Novac nelegalnog porekla se u značajnim iznosima sa računa pravnog lica u inostranstvu transferišu po osnovu IT usluga u korist pravnih lica u Srbiji."
    - Ako se novac nelegalnog porekla nalazi na računu pravnog lica u inostranstvu, onda to znači da je tamo i opran. Što bi to imalo veze sa Srbijom? Transfer sa računa jednog pravnog lica na račun drugog nije nikakav kriminal. Nije mi jasno šta je tu kriminal.
    Treba izgleda upirati prstom na IT industriju kao izvor kriminala umesto na gradjevinsku. Ma da bre. Ti ajtijevci, to je banda, koja mulja, a ne naši pošteni investitori.
  • Sale

    08.05.2022 15:10
    Bitkoinima ce asfaltirati Sodros..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.