Srbija pomaže oko 1.400 preduzeća koja su pogođena sukobima u Ukrajini

Vlada Srbije usvojila je Zaključak o Aneksu 2 Osnovnog ugovora o garanciji Republike Srbije za kreditiranje privrede usled produženog negativnog uticaja pandemije bolesti kovida.
Srbija pomaže oko 1.400 preduzeća koja su pogođena sukobima u Ukrajini
Foto: 021.rs
To će, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, pomoći domaćim preduzećima čije je poslovanje usmereno na tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije.
 
Ministar Mali je objasnio da je reč o podršci za oko 1.400 preduzeća, koja će imati mogućnost da koriste drugu garantnu šemu za refinansiranje obaveza iz prve garantne šeme, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.
"Ratna dešavanja u Ukrajini su dovela do promena okolnosti koje se nisu mogle predvideti izbijanjem pandemije. To paralelno negativno utiče na privrednu aktivnost, naročito subjekata čija je poslovna aktivnost direktno ili indirektno vezana za izvoz i uvoz robe i usluga i koji imaju razvijenu i pretežnu privrednu saradnju sa privrednim subjektima iz Ukrajine, Ruske Federacije i Belorusije", naveo je Mali.
 
Prema njegovim rečima, Vlada je odlučila da im pomogne, a za realizaciju Zaključka nije potrebno obezbediti novac u budžetu Srbije.
"Dakle, bankama je omogućeno zaključenje aneksa ugovora kojim će korisnici kredita moći da refinansiraju obaveze iz prve garantne šeme, a sve u cilju poboljšanja otplatnih kapaciteta tih subjekata", naveo je ministar finansija.
 
Napomenuo je da deluje da je ova pomoć mala, ali da će mnogo značiti preduzećima čije je poslovanje pogođeno sukobima u Ukrajini.
 
Kako je podsetio, proglašenjem vanrednog stanja u Republici Srbiji u martu 2020. godine, usled pandemije virusa korona, a u cilju ublažavanja ekonomskih i finansijskih posledica, država je preduzela mere podrške privredi koje su imale za cilj povećanje likvidnosti privrednih subjekata
  • Glas razuma

    20.05.2022 10:24
    Evo, stiglo još mailova, i ova tema postaje preplavljena i polako zaboravljena....
  • Jowan S.

    20.05.2022 08:57
    Pomoć iz kineskog kredita
    Zašto se javno ne objavi koje su to firme?I zašto te firme ne promene vrstu proizvodnje pa počnu da zarađuju?
  • Ja

    20.05.2022 08:44
    Ja
    Otvorila sam frižider, nema mu spasa, prazan je! Bice sigurno socijalnih nemira, a ti deli drugima. Narod ti je gladan, bice još gladnih! Upamti to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija