Napred u prošlost: Stopa inflacije u Nemačkoj najviša od 1970-ih

Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj je u maju porasla na 7,9 odsto, što je najviši nivo u poslednjih 50 godina, prema zvaničnoj proceni Saveznog zavoda za statistiku objavljenoj danas.
Napred u prošlost: Stopa inflacije u Nemačkoj najviša od 1970-ih
Foto: Pixabay

Kako se navodi u saopštenju, međugodišnja inflacija skočila je sa 7,4 odsto u aprilu, dok su cene energenata za 38,3 odsto više nego u maju prošle godine, a cene hrane za 11,1 odsto.

Ovo je najveća stopa inflacije od zime 1973-1974, kada je naftna kriza podstakla povećanje cena.

U odvojenom izveštaju u ponedeljak, kancelarija je saopštila da su zarade ljudi u Nemačkoj pale za 1,8 odsto u realnom iznosu u prvom kvartalu ove godine u poređenju sa godinom pre.
 
U komentarima neposredno pre objavljivanja najnovijeg podatka o inflaciji, ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da "glavni prioritet mora biti borba protiv inflacije", ali da ta borba ne sme da dovede do ekonomske krize.
  • Ja im kažem Rikverc!

    30.05.2022 18:05
    Pa to je ovaj naš genije još onomad rekao ali ga niste razumeli!
  • hemodroid

    30.05.2022 17:56
    Nasa inflacija je trenutno oko 15% i mi izgleda idemo u proslost?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.