Zašto je kilogram trešanja u Italiji 18 evra?

U Milanu je ovih dana moguće videti cene trešanja od oko 18 evra za kilogram.
Zašto je kilogram trešanja u Italiji 18 evra?
Foto: Pixabay

U nekim prodavnicama u centru grada čak i 24 evra, piše dopisnica RTS-a.

Uzgajivači na jugu zemlje za istu količinu dobijaju 1,80 evra. Kako je moguće da od juga do severa cena trešanja postane astronomska?

Velike vrućine, koje su se u ovoj zemlji osetile već početkom maja, ubrzale su sazrevanje trešanja koje je potrebno odmah ubrati, ne smeju da ostaju dugo na drvetu, objašnjava za italijanske medije jedan od uzgajivača sa juga zemlje.
 
On dodaje i da nije toliki problem u cenama u Milanu koje su dostizale i mnogo više od 24 evra za kilogram kada se radi o uvoznim trešnjama iz Španije ili Argentine, već u činjenici da se na ovaj način oštećuju kako uzgajivači, tako i potrošači.
 
Italija je najvažniji uzgajivač trešanja u Evropskoj uniji, sa skoro 30.000 hektara, od kojih se 62 odsto nalazi u regionu Apulija, zatim Kampanja, Emilija Romanja, Veneto i Lacio.
 
Na svetskom nivou, osim Italije, najvažniji uzgajivači su: Turska, Čile, Sjedinjene Američke Države, Uzbekistan i Španija.
 
Porast cena nafte i benzina, uz rekordne vrućine, poslednjih dana maja imale su uticaja i na potrošačku korpu, naročito na voće i povrće.
 
Koldireti, udruženje koje zastupa i štiti poljoprivrednike iz Apulije, podvlači kako jedna od najboljih vrsta trešanja Ferrovia, košta u Milanu 18 evra za kilogram, a uzgajivač za istu količinu dobija između 1,80 i tri evra što je izuzetno malo, jer se berba obavlja ručno.
 
Slični slučajevi se beleže i u drugim gradovima Italije, naročito na severu zemlje.
 
Ovoliki raspon cena opravdava se povećanjem izdvajanja za proizvodnju te porastom cene benzina i troškova drumskog transporta, kao i temperatura koje su prešle 30 stepeni i nedostatak radnika koji bi radili u branju voća: poljoprivrednicima u Apuliji je potrebno najmanje 15.000 sezonskih radnika da bi garantovao letnju berbu voća i povrća, kažu iz Koldiretije u Apuliji, a velika vrućina je dovela do toga da su trešnje pre sazrele, a nema ko da ih obere.
 
Rat u Ukrajini je doveo do povećanja cena u Italiji, tako da je porast cena za poljoprivrednike dostigao i 51 odsto, a poskupljenja idu od đubriva koje je poskupelo za 170 odsto, dizela koji se koristi u poljoprivredi za 129 odsto, do 15 odsto koliko su poskupela sredstva za zaštitu bilja.
 
Tome se dodaju i poskupljenja za transport, pa sve do ambalaže i do povećanja cena kada su u pitanju poslužavnici, mreže i kese za 70 odsto, papir za etikete do 35 odsto, drvene kase za 60 odsto itd.
 
No, nije samo Milano grad u kome kilogram trešanja ima ogromnu cenu. Tu je i Đenova sa 14 evra po kilogramu.
 
Kada odlaze u nabavku, Italijani najviše novca izdvajaju za voće i povrće, čak oko 105 evra mesečno, a proda se oko 5,9 miliona tona godišnje.
  • Budjoni

    05.06.2022 20:09
    Mesnate trešnje
    U tržišnoj ekonomiji vladaju zakoni ponude i tražnje. Cena, velika ili mala zavisi od kupca koji su spremani da je plate. Gde god se država u ekonomiju umešala, ekonomija je popala. Ne kaže narod džabe; Ne skida se sa ženske, kao dete sa trešnje. Traktat o sexu i trešnji, ne može bez crva. Tako dve trešnje u traktatu o sexu uvek nadju rešenje ako im udje crv. In corpore sano....
  • Olga

    05.06.2022 10:08
    Juce kupila pakovanje od 500g. za 2,5 Evra! 18 Evra mozda kosta u centru Milana, kao sto i u Veneciji, kafu na trgu Sv. Marka platite 10 Evra, a u ulicici iza, 1,1 Evro!
  • R

    05.06.2022 08:33
    R
    Zato ce proci ko nasi nakupci na pijacama sa jagodama i tresnjama! Na kraju daj sta das jer niko nekupuje daih nebacam! Samo lud covek moze platiti tu cenu o Srbiji sa nasim standardom 300,400 dinara je ravno pljcki pojedinih ludaka!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.