Ministarstvo potvrdilo: NIS ostaje bez ruske nafte koja stiže preko JANAF-a

Naftna industrija Srbije (NIS), posle novog paketa sankcija EU, neće moći da se snabdeva ruskom sirovom naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF).
Ministarstvo potvrdilo: NIS ostaje bez ruske nafte koja stiže preko JANAF-a
Foto: 021.rs

Kako su rekli u odgovoru na upit N1, Srbija nije jedina evropska zemlja koja bi bila pogođena novim paketom sankcija EU, ali, dodaju, čine sve da se obezbedi sigurno snabdevanje.

"Novim paketom sankcija zabranjuje se snabdevanje ruskom sirovom naftom preko bilo koje luke, morskim putem, a NIS se snabdeva sirovom naftom koja se tankerima doprema do luke Omišalj (u Hrvatskoj). To znači da nema mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu više doprema ruska sirova nafta, ali bi NIS mogao da uvozi sve ostale vrste sirove nafte sem ruske, kao što je u prethodnom periodu već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja", navode u ministarstvu.

U narednom periodu, pored rešavanja pitanja snabdevanja, radiće se, dodaju, i na povećanju zaliha sirove nafte, koje bi "uz stabilne rezerve naftnih derivata dale dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu".
 
"Jedna od očekivanih posledica novog paketa sankcija EU je i pritisak na tražnju, jer će i druge zemlje tražiti alternative uvozu nafte iz Rusije", pojašnjavaju iz Ministarstva rudarstva i energetike.
  • Nikola

    21.08.2022 15:23
    Srbija ne treba da uvodi sankcije Rusuji Rusi su nasa braca
  • Iz prve ruke

    07.06.2022 20:08
    @Realnost na novcanik
    Juce platio lazanje u Lidl u Frankfurtu 1.25€
  • Dejan

    06.06.2022 21:19
    V
    Primarni dizel je dolazio na doradu iz Bugarske u Pancevo, sta panicite preko novina gde su vesti narucene da lazu. Tu je Mol, oni rade pravi posao, ista cena kao srbijansko gorivo a kvitet duplo bolji, jel tako ? I sad da smo mi Republika Vojvodina, tacno znamo sta bi radili i kako bi nam bilo !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija