"Istorijski eksperiment": Radnici u 70 kompanija radiće četiri dana nedeljno za istu platu

Više od 3.300 radnika u 70 kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, u rasponu od malih lokalnih preduzeća do velikih finansijskih firmi, kreću danas s četvorodnevnom radnom nedeljom.
"Istorijski eksperiment": Radnici u 70 kompanija radiće četiri dana nedeljno za istu platu
Foto: Pixabay
Oni će ovako raditi bez umanjenja plate, a u okviru najvećeg svetskog testiranja novog modela rada.
Pilot projekat će trajati šest meseci u organizaciji društva "4 Dana nedeljno globalno", a u partnerstvu s tink-tenk grupom Autonomi, Kampanjom 4 dana nedeljno i istraživačima sa Univerziteta Kembridž, Univerziteta Oksford i Bostonskog koledža, piše Gardijan.
Istraživanje se zasniva na obrascu 100:80:100 - 100 odsto plate za 80 odsto radnog vremena, u zamenu za obavezno održanje 100-procentne produktivnosti.
 
Džo O'Konor, izvršni direktor neprofitne grupe "4 Dana nedeljno Global", kaže da je Velika Britanija perjanica četvorodnevne radne nedelje.
 
"Kako izlazimo iz pandemije, sve više i više kompanija prepoznaje da je kvalitet života nova granica koja deli konkurenciju, i da je rad sa skraćenim radnim vremenom fokusiran na rezultate, sredstvo koje im daje konkurentsku prednost", navodi on.
 
Među onima koji učestvuju u ovom testiranju su kompanije koje pružaju usluge obrazovanja, savetovanja na radnom mestu, stanovanja, nege kože, regrutacije radnika u građevinarstvu, pružaoci usluga hrane i pića i digitalnog marketinga....
 
Istraživači će raditi sa svakom organizacijom učesnicom u projektu na merenju uticaja skraćene radne nedelje na produktivnost u poslovanju i dobrobit njenih radnika, kao i uticaja na životnu sredinu i rodnu ravnopravnost. Testiranja četvorodnevne radne nedelje, uz podršku vlada, trebalo bi da počnu kasnije ove godine i u Španiji i Škotskoj.
 
Džulijet Skor, profesorka sociologije na Bostonskom koledžu i glavni istraživač ovog pilot projekta, opisuje ovaj poduhvat kao "istorijski eksperiment".
 
"Analiziraćemo kako zaposleni reaguju na dodatni slobodan dan, u smislu stresa i izgaranja na radu, njihovo zadovoljstvo poslom i životom, zdravlje, san, korišćenje električne energije, putovanja i mnoge druge aspekate života", objašnjava ona.
 
Dodaje da se četvorodnevna radna nedelja generalno smatra politikom trostrukih benefita - pomaže zaposlenima, kompanijama i klimi.
  • Djins

    07.06.2022 06:28
    Nemaju pojma
    Pa mi vec dosli do sedam radnih dana u nedelji.
  • Darija

    06.06.2022 23:28
    Moraćemo adaptirati 100:80:100 eksperiment jer u Srbiji važi 35.414,72:120:30
  • Miki

    06.06.2022 13:22
    A mi....
    Nemaju oni pojma kakvi benefiti za zaposlene. Nek pitaju našeg najpametnijeg AV AV netreba ni nedelja da bude slobodna, pelene na radnom mestu to je ta Srbija ekonomski tigar

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.