NBS: Vrhunac inflacije od 11 odsto tokom leta, nakon toga će biti niža

Međugodišnja inflacija u Srbiji bi, prema proceni Narodne banke Srbije, trebalo da dostigne maksimum u junu i julu, u rasponu između 10 i 11 odsto.
NBS: Vrhunac inflacije od 11 odsto tokom leta, nakon toga će biti niža
Foto: Pixabay
Nakon toga bi, sa dolaskom nove poljoprivredne sezone, inflacija trebalo da počne da se smanjuje, kazao je zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Milan Trajković.
"Ulazak međugodišnje inflacije u granice inflacionog cilja NBS, koji iznosi tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, očekuje se u drugoj polovini sledeće godine i do kraja 2023. godine inflacija bi trebalo da iznosi oko četiri odsto", procenio je on.
"Ono što je dobro jeste da je inflacija u Srbiji i dalje niža nego u zemljama srednje i jugoistočne Evrope i skoro u potpunosti je uporediva s razvijenim zemljama. Razlog tome je bazna inflacija koju NBS i dalje uspeva da drži pod kontrolom, pre svega time što čuva stabilnost deviznog kursa, ali i time što nije dozvolila da inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede značajno porastu i da onda zbog toga dođe do dodatnog rasta cena za kojim objektivno nema potrebe", naveo je Trajković.
 
Dodao je da NBS na smanjenje inflacije utiče još od oktobra prošle godine smanjenjem ekspanzivnosti monetarne politike, prvo putem povećanja repo stope, a zatim i povećanjem referentne kamatne stope.
 
"Tome su svakako doprinele i mere Vlade koja je ograničila cene osnovnih životnih namirnica i marže naftnih kompanija, a u više navrata intervenisano je i iz robnih rezervi", rekao je Trajković.
  • Лиманац

    14.06.2022 16:31
    Како да не, у јесен, кад свиње полете на југ.
  • Boris

    14.06.2022 00:00
    Posle leta će biti niža? Posle leta ide žetva a dizel i đubrivo su poskupeli. A da. I grejanja i struja će poskupeti.
    Makar će botovi jesti jeftiniju salamu.
  • mrk

    13.06.2022 15:29
    prosle godine bila manje od 8... a ove godine ne mogu da se skrpim sa zivotom iako imam dobru paltu. odakle 11?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.