Inflacija prešla 10 odsto

Na mesečni rast inflacije u maju ove godine, slično kao i prethodnih meseci, najviše su uticale cene prerađene hrane, proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije i cene energenata, saopštila je NBS.
Inflacija prešla 10 odsto
Foto: Pixabay

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inflacija je u maju na mesečnom nivou iznosila 1,2 odsto, što je nešto niže nego prethodnog meseca, dok je međugodišnja inflacija bila 10,4 odsto.

Rast cena prerađene hrane u maju iznosio je 2,3 odsto, što je nešto veći rast nego u prethodnim mesecima.
 
Posmatrano u odnosu na isti mesec prethodne godine, cene prerađene hrane su u maju bile više za 13,5 odsto.
Cene neprerađene hrane su prvi put od početka godine u maju zabeležile mesečni pad koji je iznosio 0,6 odsto, usled sezonski uobičajenih pojeftinjenja svežeg povrća od 7,1 odsto. Na međugodišnjem nivou su cene neprerađene hrane usporile rast na 21,1 odsto, u odnosu na 24,6 odsto iz aprila.
 
Cene energenata su na mesečnom nivou u maju povećane za 2,1 odsto, što je najvećim delom bilo opredeljeno globalnim faktorima, pre svega rastom svetske cene nafte, koji se prelio i na cene naftnih derivata na domaćem tržištu, čiji je rast u maju iznosio 3,7 odsto, istakla je Narodna banka Srbije.
 
Dodaje se da je mesečni rast cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) i u maju, drugi mesec za redom, iznosio jedan, što bi moglo da ukaže na nešto snažnije prelivanje troškovnih pritisaka u odnosu na prvo tromesečje.
 
Prema projekciji NBS, sa dolaskom nove poljoprivredne sezone, pod pretpostavkom da se ne ponovi prošlogodišnja suša, inflacija bi, posle dostizanja maksimuma u junu i julu, u ostatku ove godine trebalo da ima opadajuću putanju.
 
U granice inflacionog cilja, koji iznosi tri osto, sa odstupanjme plus ili minu 1,5 odsto, inflacija će se, po proceni NBS, najverovatnije vratiti u drugoj polovini naredne godine, a zatim nastaviti da usporava.
  • Paja

    13.06.2022 22:30
    Jovanovic
    Plata nije skocila ni za 10% a kamoli da uzmemo realno da je sve poskupelo za 30% a vecina svega i za 100%. Pocevsi od majstora koji se gadjaju ciframa kao da imamo plate 5000e!! Ne moze ovo jos dugo ovako! Dzabe lupate minuse botovi i vi koji ne vidite dalje od TVa,gladan covek koji radi 12h dnevno i ne moze da nahrani decu posteno zaradjenim novcima sta mislite da ce uraditi,ima ih mnogo i sve vise svakim danom?! Krenuce da otima od onih koji imaju,srednjeg sloja nema,bogati su samo oni na vlasti i oni koji saradjuju sa vlasti,to je manje od 10% stanovnika ove zemlje a 90% gladnih i zednih. Proslo je to vreme kada vas busevima dovoze da mazete oci ljudima,cime cete nam mazati gladne stomake?
  • muvator

    13.06.2022 21:25
    samo kukaju
    Na ovu temu nesnalazljivi. Da imate drzavni posao i dobru platicu, uz ovako povoljan kurs za evro, ne bi samo kukali.
  • Skoro kao nekspert

    13.06.2022 21:24
    Jowan Snow@ Ma nemoguće? Pa svaki ekspert među komentatorima zna da se inflacija računa tako što odabereš samo ono što je poskupelo a ignorišeš sve ostalo što će pokvariti rezultat kakav želiš da bude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.