STO: Postignut sporazum o ukidanju patenata za antikovid vakcine

Na ministarskom sastanku Svetske trgovinske organizacije (STO) postignuti su "istorijski" sporazumi o ribolovu, ukidanju patenata za antikovid vakcine i o prehrambenoj bezbednosti, saopšteno je danas.
STO: Postignut sporazum o ukidanju patenata za antikovid vakcine
Foto: 021.rs

"To su rezultati bez presedana. STO  dugo nije postigla tako veliki broj, tako važnih multilateralnih rezultata. Rezultati pokazuju da je STO sposobna da odgovori na hitna pitanja našeg vremena", rekla je direktorka organizacije Ngozi Okondžo-Iveala (Okonjo-Iweala), pred šefovima delegacija 164 zemlje članice organizacije.

Cilj konferencije nije bio samo da se bavi prehrambenoj nesigurnosti koju je izazvala Rusija već se nastojalo da se ukinu subvencije koje olakšavaju preterani ribolov i prazne okeani, privremeno ukinu patenti koji štite antikovid vakcine ili da se reformiše sama organizacija.
Posle više dana intenzivnih pregovora, obeleženih brojnim neizvesnostima i nepopusljivošću Indije oko mnogih tekstova, pregovarači su uspeli da se slože oko svih ovih pitanja, rekao je predsednik ministarske konferencije, Timur Sulejmanov, koji je pomoćnik šefa kabineta predsednika Kazahstana.
 
STO za sada još nije saopštila konačne tekstove sporazuma.
 
Ngozi je pozdravila rad ambasadora i rekla da sama ne zna više gde se nalazi posle dugih sati pregovora. Ona je pozvala delegacije da nastave da rade istim elanom.
 
Dve zemlje, Kamerun i Ujedinjeni Arapski Emirati, su već predložili organizovanje naredne ministarske konferencije, koja treba da bude održana krajem 2023, rekao je Sulejmanov.
  • Realista

    18.06.2022 16:35
    komunizam
    ...a pre toga, ko je zemio, zemio...
  • /

    18.06.2022 10:47
    /
    ups

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija