Nove subvencije: Država novcem građana časti strance koji u Srbiji zarađuju više od 300.000 dinara

Vlada Srbije je odlučila da plati pune doprinose za penzije i veći deo poreza na zarade za strance koji rade u Srbiji za platu ne manju od 300.000 dinara.
Nove subvencije: Država novcem građana časti strance koji u Srbiji zarađuju više od 300.000 dinara
Foto: 021.rs

Kako piše Danas, ovo znači da će svi ti državni podsticaji pasti na teret ostalih poreskih obveznika, uključujući i one sa minimalnim zaradama koji poreza nisu oslobođeni.

U kojoj meri će nova Uredba uticati na to da privuče strane radnike ili naše ljude koji rade ili se školuju u inostranstvu veliko je pitanje, sagovornici Danasa smatraju da to neće biti veliki broj i da je obrazloženje Vlade da se radi o pokušaju popravljanja demografske slike samo izgovor.

U nedostatku pojašnjenja Uredbe koja predviđa oslobađanje 70 odsto poreza na zarade i 100 odsto na penzijsko i invalidsko poslodavca koji zaposle nekog ko u poslednje dve godine nije proveo više od 180 dana u Srbiji, postoje samo nagoveštaji i nagađanja šta će to doneti.
 
Neka od njih su da je sve osmišljeno kako bi se privukli IT stručnjaci, da je propis pisan za Ruse i ruske firme, pre svega iz IT sektora, koji sve više zbog rata u Ukrajini i nemogućnosti da normalno posluju na teritoriji Rusije dolaze u Srbiju.
 
Saradnik Instituta za uporedno pravo Mario Reljanović kaže za Danas da je zvanično saopštenje Vlade kojim se objašnjava Uredba "besmisleno". Napominje da nije novo da se poslodavcima daju podsticaji za određene kategorije, ali da ono što ovu Uredbu čini besmislenom jesu uslovi.
 
"Dugo sam razmišljao o tome zašto bi neko doneo Uredbu koja će se primeniti u nekoliko desetina slučajeva godišnje i jedino što sam uspeo da zaključim jeste da se to odnosi na strance. Taj prag odgovara jedino visokom menadžmentu, direktorima stranih kompanija", ističe.
 
Njemu sve liči na to da ćemo sada, osim što plaćamo poreze i doprinose stranim investitorima, plaćati poreze i njihovim direktorima.
 
"Voleo bih da Vlada i ministarstva objasne koja je to situacija, o kome je reč, da li se radi o inženjerima, IT stručnjacima, jer imamo naše, a ako ih uvozimo, onda ćemo ih uvoziti zato što su jeftiniji, a ne zato što im dajemo 300.000 dinara", objašnjava sagovornik Danasa.
 
Napominje da nema situacije u kojoj neko može da ispuni sve te uslove, osim ako se radi o stranoj kompaniji koja se ovde pojavljuje prvi put i dovodi svoj menadžment.
 
"To se svodi na to da ćemo mi sada kao građani, iz budžeta plaćati poreze i doprinose ljudima koji inače ostvaruju neverovatne zarade. Što je apsurdno na mnogo nivoa. Nekom direktoru koji dolazi kao investitor i koji već ima milion olakšica radnik koji ima minimalac od poreza plaćaj poreze i doprinose", kaže Reljanović i dodaje da bi trebalo rasteretiti siromašnije, a ne one koji primaju osnovnu zaradu 300.000 dinara.
 
Profesorka Ekonomskog fakulteta Jelena Žarković pretpostavlja da ovakva odluka nije bila rezultat neke konkretne analize Vlade, već da je na to delom uticalo i lobiranje Digitalne Srbije.
"Naš poreski sistem treba da se kreće ka tome da se rasterete niske zarade, a ovako vi častite nekog ko po srpskim kriterijumima ima izrazito visoka primanja. Verovatno to neće biti veliki broj ljudi, ali se postavlja pitanje zašto", kaže Žarković.
 
Dodaje da građani odlaze iz Srbije jer imaju niske plate i velike poreze i doprinose i da bi zato trebalo rasteretiti niže zarade.
 
"Njih poreski sistem guši i tu je potrebno da se smanje porezi. Ovo je kao da ih častimo, ove sa izrazito visokim platama. A posebno ako  ovo sad iskoriste firme koje dovode Ruse, jer oni bi došli pa došli. Nemaju mnogo izbora", zaključuje sagovornica Danasa.
  • Alan Ford

    23.06.2022 15:44
    Ovo je prava Super Hik uredba. Kad sam bio mali i čitao stripove, nisam ni slutio da ću doživeti da se, ono što je grotesno u stripu, pojavi kao uredba vlade.
    Za one koji nisu čitali strip. Postojao je junak "Super Hik" koji je bio supronost "Robin Hudu". Robin Hud je pljačkao bogate i delio sirotinji. Super Hik, pljačka sirotinju i to daje bogatima.
    Živela Srbija
  • Druga perspektiva

    23.06.2022 14:09
    Miša@ Vi 'domaći' niste prijavljeni na minimalac od sutra zbog subvencija već to radite oduvek i bez obzira ko je na vlasti pa se sada pravite pametni i glumite neko poštenje. Veliki lopovi u ovoj zemlji opstaju zahvaljujući baš vama, hiljadama i hiljadama sitnih lopova i secikesa.
  • Ljubičica

    23.06.2022 11:15
    Ponor
    Jos jedan ponor. Udri po svom narodu,istisni mu dušu.
    Glupost kao i ona kad se legalizovala korupcija u zdravstvu da se daje lekarima poklon od 500 e. Da li ovako nesto moze biti normalno?
    Čabar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.