Direktor Republičkog zavoda za statistiku: Smirivanje inflacije u Srbiji pre nego u zemljama EU

U Srbiji se, prema prognozama, početak smirivanja inflacije može očekivati u julu, dok će se inflacija u evropskim zemljama, prema očekivanjima, smiriti krajem leta.
Direktor Republičkog zavoda za statistiku: Smirivanje inflacije u Srbiji pre nego u zemljama EU
Foto: Pixabay
To je za RTS rekao direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.
"Inflacija jeste prekoračila 10,4 odsto u maju, u junu će verovatno otići i dalje, ali u julu bismo mogli očekivati da se vratimo nazad i da počne da se smiruje", rekao je Kovačević za RTS.
Dodao je da Evropska centralna banka nije podizala osnovnu kamatu, ali da je preduzela druge restriktivne mere u monetarnoj sferi, ali da ta institucija ne očekuje ubrzanje inflacije, već smirivanje.
 
Govoreći o situaciji u SAD, Kovačević je naveo da je inflacija u toj zemlji dostigla četvorogodišnji maksimum od 8,6 odsto i ocenio je da se očekuje isto što se očekuje i u Evropi, pošto je američko tržište manje zahvaćeno krizom u Ukrajini.
 
Dodao je da industrija ne može lako preživeti bez gasa i nafte, ali i da se širom sveta termoelektrane i fabrike čelika vraćaju uglju.
 
"Ukrajinski tok je opstruiran od same Ukrajine, Severni tok 2 nije ni stavljen u funkciju, pod uticajem Amerike. Sve u svemu, na nekoj tankoj niti se drži snabdevanje gasom moćne nemačke industrije. Ako i to prestane, kriza može biti toliko teška da će cela Evropa osetiti, ne recesiju, nego recesioni šok koji će nastupiti", rekao je Kovačević.
 
Istakao je da se energetska zavisnost ne može brzo prevazići, kao i da je pitanje da li uopšte može, kao i da nigde nismo videli jasnu evidenciju o količinama i da se jedino pričalo o pojačanju uvoza tečnog prirodnog gasa iz SAD, ali da se utvrdilo da i dalje ne postoji potrebna infrastruktura za uvoz te vrste gasa.
  • Beg

    07.07.2022 15:06
    Ko je ovo izmislio, stvarno je majstor. Kakvo smirivanje inflacije, tek će da krene.
  • aleksandar

    06.07.2022 09:54
    zamislite
    sad da su na vlasti đelić, tadić ,đilas ,pajtić , jeremić , pa mislim da bi plakali po cele dane , a ovako zamislite Srbija najbolja ! teško za poverovati hejterima , ali je to potpuna istina !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.