Francuska: Nuklearne elektrane izuzete od ekoloških pravila o ispuštanju vode zbog energetske krize

Francuski nuklearni regulator ASN odobrio je privremeno izuzeće za pet nuklearnih elektrana od pravila o ispuštanju tople vode u reke kojim se možda krše ekološki standardi.
Francuska: Nuklearne elektrane izuzete od ekoloških pravila o ispuštanju vode zbog energetske krize
Foto: Pixabay

Razlog je aktuelna borba sa energetskom krizom.

ASN je odobrio zahtev da se nuklearke Buže, Sent Albon, Trikastan, Blaje i Golfeš održe u funkciji, čak i ako voda koju ispuštaju premašuje dozvoljeni temperaturni limit, navodi se u dokumentu objavljenom na veb stranici operatera elektro mreže RTE, prenosi "Blumberg".

Ovo izuzeće donosi izvesno olakšanje na napetom evropskom tržištu električne energije, gde su cene blizu rekordnih nivoa jer je prolongiran toplotni talas izazvao poremećaje na rekama i vodnim putevima koji se koriste za transport goriva i hlađenje elektrana.
 
Prema pravilima, francuska elektroprivreda EDF mora da smanji ili čak da zaustavi proizvodnju kada temperature reka dostignu određeni prag, kako bi se osiguralo da voda koja se koristi za hlađenje postrojenja neće štetiti životnoj sredini kada se ponovo vrati u vodne tokove. Izuzeće od tog pravila će biti na snazi do 11. septembra.
 
Procenjuje se da će visoke temperature i ove nedelje pogoditi Francusku, Veliku Britaniju i Nemačku. Vodostaj na Rajni, najvažnijoj evropskoj reci za transport robe, toliko je nizak da će reka uskoro praktično biti zatvorena za saobraćaj, dodaje "Blumberg".
  • Laki

    09.08.2022 08:59
    Hiljadugodišnji plan.
    Sve ide po planu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija