Sedam pitanja koja treba da postavite bankaru kako biste prošli jeftinije

Kredit je obaveza, a dug je zao drug, kako voli da kaže naš narod. Ukoliko imate ove dve stvari u vidu - onda ste prvi korak ka najpovoljnijem kreditu već napravili.
Sedam pitanja koja treba da postavite bankaru kako biste prošli jeftinije
Foto: Pixabay
Jer, svest o novcu i posedovanje finansijske inteligencije vam pomažu da imate "čistu" situaciju na svom bankovnom računu i novčaniku, piše portal Kamatica.
Kupovina kredita od banke može da bude odlična ili katastrofalna odluka, a kako će se razvijati situacija - zavisi pre svega od vas. Ukoliko znate za šta tačno uzimate kredit i koliko tačno vam novca treba - onda možete da rešite neki finansijski problem koji možda imate. Ukoliko to ne znate - onda kredit može da napravi još veći problem.
Bez obzira da li od banke kupujete keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, ovo su stvari koje treba da preduzmete i pitanja koja treba da postavite da biste prošli najjefitnije moguće.
 
Pre svega - prikupite ponude što više banaka. Ukoliko je u pitanju stambeni kredit, utvrdite koliko tačno učešće možete da priuštite i koji su dodatni troškovi kredita. Sama informacija o mesečnoj rati i kamati nije dovoljna, već tražite od svake banke sa kojom pregovarate da vam da ponudu koja sadrži sve detalje kredita.
 
Ovo su pitanja:
 
Prvo što treba da tražite jeste podatak o aktuelnim kamatnim stopama. Niža kamata za kredit indeksiran u, primera radi, evrima, može da nosi rizik u slučaju pada vrednosti dinara, pa taj kredit može da postane vrlo skup tokom vremena.
 
Drugo, tražite sve informacije o načinu na koji se menja ugovorena kamatna stopa tokom perioda otplate. Tako ćete biti sigurni da će se rata srazmerno menjati i kada kamatne stope padaju, a ne samo kada rastu.
 
Treće, tražite da vam izračunaju efektivnu kamatnu stopu na godišnjem nivou. Tada pitajte bankare i koji su sve dodatni troškovi uzimanja kredita koji nisu sadržani u efektnoj kamatnoj stopi.
 
Četvrto, zatražite specifikacije svih naknada koje banke naplaćuju pri puštanju kredita. Obavezno pitajte da li se o visini tih naknada može pregovarati. Ukoliko dobijete odgovor "da", onda krenite u pregovore da smanjite cenu. Vrlo važna stvar: pazite da vam ne smanjuju jednu naknadu, a pritom povećavaju neku drugu.
 
Peta stvar, detaljno se raspitajte o eventualnim osiguranjima koje morate da plaćate u periodu otplate kredita. Pitajte i za orijentacione iznose premija za visinu kredita koja vam je potrebna.
 
Šesto, pitajte kakva je politika banke u slučaju kašnjenja uplate ili aktiviranja hipoteke.
 
Sedma i poslednja stvar na ovoj listi: u koliko god banaka da odete, zatražite primerak ugovora o kreditu. Dobro ga pročitajte i postavljajte pitanja dok ne razjasnite i poslednju dilemu.
  • Mladen

    17.08.2022 11:31
    Bravo
    Vise ovakvih tekstova ili mozda zasebna kolumna za redovne potrosacke savete. Eventualno prepustite nekom udruzenju da pise clanke, tipa Efektiva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija