Švedska najavila da će olakšati građanima plaćanje visokih zimskih računa za struju

Švedska vlada saopštila je da će doneti zakon koji će primorati operatera javne mreže za prenos električne energije u zemlji da pomogne u ublažavanju očekivanih visokih računa za struju ove zime.
Švedska najavila da će olakšati građanima plaćanje visokih zimskih računa za struju
Foto: Pixabay

Premijerka Magdalena Anderson, čiju manjinsku vladu socijaldemokrata očekuju parlamentarni izbori sledećeg meseca, rekla je da će taj predlog koštati najmanje 30 milijardi kruna (2,9 milijardi dolara).

Ona je najavila da će javno preduzeće zaduženo za osiguranje švedskog sistema za prenos električne energije dobiti 60 milijardi kruna.
"I vlasnicima kuća i vlasnicima preduzeća muka je kada pomisle na račun za struju na zimu", izjavila je Anderson.
 
Andersonova je rekla da je ta mera neophodna s obzirom na visoke troškove energije zbog ruske invazije na Ukrajinu, dodajući da ona neće dozvoliti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "da drži švedska domaćinstva i švedsku industriju kao taoce".
 
"Kada je energetski sektor u pitanju, imamo nešto što veoma liči na ratnu ekonomiju", navela je.
  • Pamet nome

    18.08.2022 12:09
    Standard
    Svecki standard, usli u NATO. Pamet nome dosta
  • Pero

    17.08.2022 21:47
    Siromašni švedžani će se greju zdrva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.