NBS predvidela kada će biti pik inflacije - šta to znači za građane?

Cene u prodavnicama rastu već mesecima, a ono što sve kupce zanima je dokle će to da traje.
NBS predvidela kada će biti pik inflacije - šta to znači za građane?
Foto: Pixabay
Najnoviji podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je inflacija u julu dostigla 12,8 odsto, a prema njenoj prognozi taj trend će biti nastavljen i do kraja avgusta. Optimistična predviđanja, međutim, stižu za treći kvartal, kada bi, kako očekuju u centralnoj banci, trebalo da dođe do usporavanja inflacije. Pre toga bi, u septembru, rast cena trebalo da dostigne vrhunac za ovu godinu, a projekcija NBS je da će to biti 14 odsto. Od oktobra bi, prognoziraju u NBS, trebalo da počne da pada, a narednih meseci da bude na nivou od 11 do 11,5 odsto.
Profesor ekonomije Slaviša Tasić za Euronews Srbija kaže da je dosadašnja visoka inflacija bila očekivana i da smo trenutno na njenom vrhu i napominje da ga iznenađuje projekcija za pik od 14 odsto u septembru.
"Mislim da je već vreme i da ima uslova da ona počne ranije da pada. Cene energenata poput nafte, ali i metala su počele da padaju, a cene nekih roba su ostale visoke, ali više ne rastu. To može polako da se preliva i u realni sektor", smatra Tasić.
 
On napominje da je u nekim zemljama, poput Amerike, zabeleženo usporavanje inflacije, odnosno da je na prelazu iz juna u jul ona u SAD iznosila nula odsto.
 
"To znači da ima uslova da se već polako smanjuje i da i pre septembra imamo sam vrh", kaže Tasić.
 
Profesor napominje da je najnačajniji globalni uzrok inflacije veća svetska monetarna ekspanzija u protekle dve godine, jer su banke štampale mnogo novca, što je pospešilo tražnju, kupovinu i investicije, a da smo sa strane ponude imali smanjenje i restrikciju proizvodnje svega zbog prekida uzrokovanih kovidom, a zatim i zbog rata u Ukrajini. 
 
"Ako imate više novca sa jedne strane koji je bio odštampan, a manje robe i manju sposobnost proizvodnje, zbog tih realnih problema, u toj situaciji nema šta drugo, već cene moraju da rastu", objašnjava Tasić.
 
On napominje da je Srbija vezana za Evropu, a dinar za evro i da imamo de fakto fiksni kurs prema evru.
 
"To je uvedeno zbog stabilnosti koju donosi evro, međutim, sada imamo situaciju da je Evropska centralna banka reagovala ekspanzivnom monetarnom politikom, da bi pomogli svojim privredama da izađu iz krize sa kovidom, a potom i iz ratne krize, što je prouzrokovalo inflaciju. Pratimo uticaj Evrope i zbog toga najveći deo inflacije uvozimo preko fiksnog kursa", rekao je Tasić.
 
Profesor kaže da smo od 2014. godine spustili inflaciju prostim vezivanjem za Evropu, jer smo tada "uvezli stabilnost, što je bila odlična stvar, a sada istim mehanizom prosto uvozimo visoku inflaciju i nemamo mnogo izbora".
  • Lesa

    19.08.2022 07:02
    Inflacija
    Mi svo od 90ih realno Konstantno u nekoj vrati inflacija a na drzavnim televizijama smo kojekakvi ekonomski tigrovi Koji sa malom platama uspevaju da prezivljavaju
  • Mile

    18.08.2022 15:28
    Mile
    Neznam sta znaci ali ja nemogu sa 56 hiljada vise da prezivim ceo mesec!!! Ovog meseca nisam ni jedan racun platio sve mije otisli na hranu i za jednog clana porodice lekove i pregledi kod privatnog doktora jer u drzavnoj bolnici ili nerade aparati ili se predugo ceka!!! Stace biti za mesec dva neznam ali ovo nimalo neide u dobrom pravcu?! Ovi koji su na drzavnim jaslama mogu da prezive dok mi koji radimo u privatnom sektoru i veliki deo penzionera nema sanse sa ovom skupocom!!!
  • Goksi

    18.08.2022 15:18
    Sistem
    Inflacija je vestacka ,ionako smo u bankrotu kad pogledamo realno.Kod nas je veca cak i od Nemacke i drugih zemalja stalno poredimo cene,od goriva hrane itd.Kako je prvo to moguce.Evro namerno njima u plus nama u minus svaki dan promena kursa.Nekad je bio 120 din 1 euro.Razlika normalno ide drzavi ne nama.Njihova predvidjanja i dizanje cena bice jos gore.Tako se puni budzet jer ova zemlja nema privredu raspala se ,stranci kao zaposljavaju ali glavni kapital ide van zemlje.Budzet pred pucanjem i na sve strane podizu ne bi li ga odrzali.A nszalost najgore predstoji euro vrednost je pala 25 do 30% toliko nam je i poskupljenje.Ja kao laik nisam ekspert vidim da je ovo tacka usijanja.I najgore predstoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.