Ako bude blaga zima i uz štednju, Češka će imati gas do sledećeg leta

Češka ima obezbeđene rezerve i isporuke iz drugih izvora za narednih 11 meseci ukoliko Rusija prestane da isporučuje gas u Evropu, pod uslovom da zima bude blaga i da Česi uštede 15 odsto potrošnje.
Ako bude blaga zima i uz štednju, Češka će imati gas do sledećeg leta
Foto: Pixabay
"Ukoliko bude zaustavljen tok ruskog gasa u Evropu sa kapacitetima koji su obezbeđeni u stanju smo da pri uobičajenim temperaturama bez problema garantujemo funkcionisanje domaćinstava i preduzeća narednih 11 meseci", kazao je češkom javnom tv servisu ČT ministar finansija Zbinjek Stanjura.

Češka je u EU jedna od najzavisnijih od ruskog gasa iako ga ne kupuje direktno od Gasproma već na berzi u Nemačkoj i vlada premijera Petra Fijale je zato odlučila da puni magacine brže nego što je prosek u EU.

"Na evropskom nivou doneta je odluka da do kraja septembra zemlje članice napune magacine na 80 odsto kapaciteta. Mi u ovom trenutku, u drugoj polovini avgusta, imamo više od 82 odsto. Ciljamo ka 90 odsto", kazao je Stanjura.
 
Češka vlada u želji da se ne ponovi prošla jesen kada je Gasprom ostavio magacine gasa u Evropi poluprazne oduzela je kapacitete onima koji ih ne koriste i 13 kompanija ostalo je bez neiskorišćenih kapaciteta u devet magacina u Češkoj čiji je ukupni kapacitet 3,5 milijardi m3.
 
"Pred grejnu sezonu nastojali smo da što više pomognemo da se naprave rezerve. Zato smo uveli pravilo 'iskoristi ili izgubi' da sprečimo blokiranje kapaciteta. Sada se pokazuje da je to ispravan korak koji jača češku energetsku bezbednost", kazao je ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.
 
Ministarstvo industrije i trgovine predložilo je uredbu po kojoj bi, u slučaju da Rusija obustavi isporuke gasa a Češka ili EU proglase krizno stanje, u javnim zgradama kancelarije ili u domaćinstvima dnevne sobe i kupatila bile grejane na maksimalno 18 stepeni, a hale i prostorije sa šalterima na 15 umesto dosadašnjih 20.
 
U obdaništima dozvoljena temperatura bila bi 19 stepeni, u bolnicama bi bila smanjena sa 22 stepena na 20, dok bi u hotelima i restoranima važila granica kao za domaćinstva - 18 stepeni.
 
Uredba se ne bi odnosila na porodične kuće već samo na centralno grejanje.
 
"To je jedna od mera koju nazivam erbeg (vazdušni jastuk). Imate ga u automobilu ali nadate se da nikada nećete morati da ga upotrebite. Naš cilj je da imamo spremne propise u slučaju da Vladimir Putin nastavi da eskalira svoj energetski rat", kazao je najavljujući nove propise češki ministar industrije i trgovine.
  • vidoje

    03.09.2022 08:27
    zlo
    Eh taj Putin...zbog njega se sad čitav svetski poredak trese , a bilo je tako bajno i sjajno...za neke...sada će morati i da plaćaju za sve što uzimaju , užas jedan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.