NBS: Očekivanja su da godišnja inflacija 2023. bude između 6 i 7 odsto

Prema rezultatima anketa agencija Ipsos i Blumberg, finansijski sektor u Srbiji očekuje da će inflacija za godinu dana iznositi oko 6,0 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
NBS: Očekivanja su da godišnja inflacija 2023. bude između 6 i 7 odsto
Foto: Pixabay (ilustracija)

Iz NBS navode da, prema rezultatima ankete agencije Ipsos, bankari i osiguravači očekuju da će inflacija u julu 2023. godine iznositi 6,0 odsto, a tolika je i očekivana inflacija prema rezultatima ankete agencije Blumberg za avgust 2023.

Kada je reč o kratkoročnim inflacionim očekivanjima predstavnika privrede, ona su prema rezultatima ankete Ipsosa, u julu takođe ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznose 7,0 odsto.
Inflaciona očekivanja za dve i tri godine unapred su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih, pa u finansijskom sektoru očekuju da inflacija za dve godine bude 4,0 odsto, a za tri godine 3,5 odsto.
 
Srednjoročna inflaciona očekivanja privrednika i za dve i za tri godine iznose 5,0 odsto.
 
Ovi rezultati bi, navode iz NBS, mogli da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.
  • Oće to

    24.08.2022 16:52
    Možda mesečno.
  • Cabage gazette

    21.08.2022 16:12
    Neostvarivo
    Znači tri puta manja nego u 2022.
  • Zemlja čudesa

    21.08.2022 15:19
    budalaštine NBS-a
    Savršeno besmislen tekst, pouzdan kao i gledanje u soc od kafe ili rasuti pasulj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.