Profesor Đukić: Dizel u Srbiji skup zbog potražnje

Profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta (TMF) u Beogradu Petar Đukić rekao je da je gorivo u Srbiji skupo zbog njegove cene na međunarodnom tržištu, kao i zbog državnih nameta.
Profesor Đukić: Dizel u Srbiji skup zbog potražnje
Foto: Pixabay

"Nameti su takvi da ako kupujete gorivo vi ste najlakši plen kao neko ko finansira budžet i možete da stavite više ili manje u kasu koja je uvek prazna ili poluprazna", naglasio je Đukić za N1.

Prema njegovom mišljenju, pare se najlakše pribave na cenu evrodizela, koji je popularan kao gorivo i zbog toga što u Srbiji ima dosta vozila sa dizel motorima.
 
"Može nama to da izgleda nefer, ali to mnogo ne pogađa vlast", dodao je Đukić.
Navodi da akcize na gorivo mogu da budu manje, ali da je onda pitanje šta je cena toga.
 
"Onda bi neko hteo da zahvati na drugom mestu. A izvori su sve oskudniji, jer nećemo imati rast na koji se računalo, nećemo imati priliv stranih investicija, recesija je u svetu", smatra profesor beogradskog TMF-a.
 
Podsetio je da je tržišna cena ona cena po kojoj se nešto ponudi, a kupac je spreman da to plati.
 
"Ima kupaca koji su spremni da plate tu cenu. Sad, kako troškovi govore, to je kalkulacija proizvođača koji formiraju tržišnu ponudu", objasnio je Đukić.
 
Rekao je da se na veliko piše kako ostajemo bez ruske nafte od 1. novembra, ali je naglasio da je to "neispravno postavljena teza".
 
"Mi kad naftu kupimo to je onda naša nafta. Nafta je ponuđena na međunarodnom tržištu. Dolazi do poremećaja ako nemate ustaljene kanale ponude i potražnje. Ja se uzdam u jednu stvar, da tržište uvek nađe puteve da zadovolji tražnju", smatra Đukić.
 
On je podsetio da je tržište živ mehanizam koji funkcioniše bez obzira na ratove i krize.
 
"Ja sam optimista bez obzira što će biti teškoća i u snabdevanju gasom, električnom energijom, ugljem, ja mislim da će se stvari tu izravnavati kao što su se izravnavale kad smo imali naftni embargo koji je trajao sedam, osam godina", zaključio je.
 
Kako je ranije naglašeno, Srbija će od 1. novembra ostati bez ruske nafte, zbog sankicija koje je toj zemlji uvela Evropska unija, nakon njene invazije na Ukrajinu.
  • naftas

    25.08.2022 18:32
    ali pravi
    volim ove koji pricaju o trzistu u ovoj nazovi drzavi. pa sve je ovde dogovoreno i koordinisano. ta cena dizela je verovatno jer se dizel u velikom stilu preliva gde se preliva - znamo dobro (a za one kojima treba crtati - vidi sta se desava par 1000 km od nas, i pitanje a na sta ide ta sva tehnika). Kakvi popularni automobili na dizel i sve ostale sarene laze. NIS nikada u zivotu nije tako dobro zaradio kao i svi ostali svetski naftasi, a nas kuvaju ko zabe sa cenama. I ovaj prvorodjeni samo trlja ruke, bice vise da se ne naljute kinezi ne daj boze.
  • NS_BOB

    25.08.2022 12:35
    Pa ima malo istine u ovoj analizi, tj. onaj deo da je cena goriva visoka zbog potrošnje - ali MANJE potrošnje!
    Ljudi sve više stežu kaiš, manje voze, a država se nameračila da nabere onoliko para za budžet... U prevodu ekstra šišanje onih još uvek mogu/moraju da kupuju gorivo. A naravno to se kroz rast cena i inflaciju preliva i na sve ostale građane (i normalne ljude i članove partije).

    Šta mislite čime se plaća npr. uvoz struje? Ipak prikrivanje diletantizma i nesposobnosti košta.


  • zx

    25.08.2022 09:14
    dizel
    ko ti dade zvanje profesora

    Time sto si izjavio, mozes da farbas babe i botove

    Nema para za penzije niti za plate

    Srbija je ko podmornica, nikada se nece podici
    Svi od 90 su je pokrali i njih briga za narod

    Isplovljavajte omladino

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija