Cene u nebesima: Najskuplji kvadrat košta 9.545 evra i nalazi se u "Beogradu na vodi"

Vrednost prodatih nekretnina u Srbiji u prvom polugodištu ove godine je bila 3,6 milijardi evra, što je 25 odsto više nego u istom periodu 2021, objavio je danas Republički geodetski zavod.
Cene u nebesima: Najskuplji kvadrat košta 9.545 evra i nalazi se u "Beogradu na vodi"
Foto: Pixabay

U Beogradu su prodate nekretnine za 1,9 milijardi evra, gde prednjače opštine Savski venac sa 396,6 miliona evra i Novi Beograd sa 343,7 miliona evra.

Broj sklopljenih kupoprodajnih ugovora na tržištu nepokretnosti u Srbiji u prvom polugodištu je povećan četiri odsto, na 68.274, a najviše ih je bilo na području Osnovnog suda u Novom Sadu, 7.162.

Promet stanova bio je u vrednosti 1,978 milijardi evra, od čega u Beogradu 1,276 milijardi evra.
 
Učešće stanova u ukupnoj količini novca na tržištu nepokretnosti iznosilo je 56 odsto, koliko i u prvom polugodištu 2021. godine.
 
Za stambene objekte (kuće, vikendice i stambene zgrade) izdvojeno je 328,6 miliona evra (devet odsto od ukupne količine novca na tržištu nepokretnosti), za građevinsko zemljište 301,4 miliona evra (devet odsto), za poslovne prostore 187,5 miliona evra (pet idsto), za poljoprivredno zemljište 99,6 miliona evra (tri odsto).
 
Kreditom je kupljeno 12 odsto svih nepokretnosti, što je za četiri odsto manje u poređenju sa prvim polugodištem 2021. 
 
Najčešće su bankarskim pozajmicama plaćani stanovi - 28 odsto od ukupno prodatih u prvom polugodištu ove godine, što je za osam odsto manje u poređenju sa prvim polugodištem 2021. 
 
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji u prvom polugodištu 2022. prodat je na lokaciji Beograd na vodi, u opštini Savski venac i koštao je 9.545 evra po kvadratu.
 
U starogradnji je najviša cena po kvadratu bila 4.902 evra, a taj stan je prodat u beogradskoj opštini Stari Grad.
 
Stan za koji je u prvom polugodištu 2022. godine izdvojeno najviše novca je u novogradnji, u iznosu od 1,53 miliona evra, površine je 349 kvadrata i nalazi se na opštini Savski venac.
 
Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za 2,9 miliona evra, a najskuplji kvadrat poslovnog prostora prodat je na beogradskoj opštini Stari Grad za 12.240 evra.
 
Kako je saopšteno, najskuplje garažno mesto po ceni od 48.000 evra prodato je na Кopaoniku, kao i na lokaciji Beograd na vodi.
 
Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prodat je u Kaću u po ceni od 40 evra po kvadratu za parcelu površine 52 ara, a najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u prvom polugodištu 2022. prodato je u opštini Čoka po ceni od 2,36 miliona evra za 163 hektara.
  • Duska znate vi koja

    12.09.2022 20:46
    I nece stati dok galens ne izgradi sve svoje kvadrate.
    Evi sad idu dva plana galensova na skupstinu. Dnevnik koji je u njihovom vlasnistvu (zato su iselili redakciju dnevnika) i ugao marka miljanova i filipa visnjica lokalitet Elektroporcelana.
    A gde je liman 5 tj depresija,pa milion lokacija na telepu i onda na kraju slag na tortu brodogradliste.
  • W

    12.09.2022 20:06
    @W
    Druze boli stomak od neredovnog ....a! Idi kupi na toj lokaciji nesto za 2000 3000 eura...malo sutra! Ili si agenciski bot ili zivis tamo pa skreces paznju...samo neznam od cega?!
  • Goran

    12.09.2022 17:05
    Goran
    Obzirom da je sve poskupelo i nekretnine idu još skuplje kao i kirije! Ako imaš para kupujes ono sto vredi i sto će uvek vredeti kao strogi centar ili nova gradnja! Ovaj grad ima za svačiji novčanik samo dali ima u njemu para?! Uzeti kredit u ovo vreme za mene je suludo jer u životu ništa nije sigurno sem smrti pogotovu u sadasnjoj Srbiji! Ja se pokrivam koliko sam dugačak iako imam pristojna primanja ali sigurnije mi je živeti u 45kvadrata i štedet nego za par godina se besiti! Ništa ovo nije skupo za onog ko ima para jer dobre lokacije i luksuzne gradnje su uvek bile skupe i ostaće kao svugde u svetu tako i kod nas! E sada neko ko preživljava za njega je sve skupo a za onog ko ima taj gleda zaradu i nije mu skupo! Samo zaista je velika razlika između bogatih i “siromašnih” ali tražili smo kapitalizam i dobili smo ga!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.