Ekološka civilizacija u Kini: "Zemlja snova u snovima" izgrađena na neplodnim brdima

Selo Vulaoju u jezgru područja Sanšuijuan u okrugu Bošan u Kini, do pre samo nekoliko godina predstavljalo je neplodnu padinu, a danas je sinonim za atraktivno turističko naselje.

Da bi nepolodno zemljište i ruralan predeo postalo to što je danas, Kina je realizovala projekat koji je podržan učešćem preduzeća, uključujući i investitore za nekretnine, kompaniju "Šhandong Jinrun" i svih sektora društva.

Selo i celokupni okrug je danas odmaralište tržišno orijentisano i bazirano na ekološkoj održivosti.

Okrug Bošan je 2010. godine uveo inovativni koncept ekološkog blagostanja oslanjajući se na na lokalnu topografiju i reljef i integrišući karakteristične kulturne zadužbine.

Ovaj koncept se zasnivao na razvojnom modelu "poljoprivreda + kulturno stvaralaštvo + turizam + penzija", a na kreiranju kompleksa koji integriše funkcije slobodnog vremena, istraživanja, zdravstvene nege i na razumevanju visoke efikasnosti ekoloških i ekonomskih prednosti.

"Popravljanje" oštećene planine, poboljšanje kvaliteta zemljišta i sađenje domaćih biljaka u proteklih 10 godina, Sanšuijuan je postigao tako što je pretvorilo nekoliko kilometara zemljišta u šume, a više od dva kilometara površine su podlegle ozelenjavanju i ulepšavanju, gde je posađeno skoro tri miliona različitog vrsta cveća i drveća.

Stopa pokrivenosti šumama je porasla sa 46 na sadašnjih 80%, dok je stopa pokrivenosti planine vegetacijom dostigla 99%.

Deset godina istrajnosti rezultiralo je time da su neplodna brda obučena u "zelenu odeću" i izgrađena je vredna "zelena ekološka obala". Ono što je nekada bila pusta planina postalo je "bašta snova" koja integriše kulturni turizam i zdravstvenu zaštitu.

Od svog otvaranja, eko-turističko odmaralište Sanšuijuan je primilo ukupno 200.000 turista.

Industrijski prosperitet je bio osnovni izlaz za revitalizaciju sela. Okrug Bošan je u skladu sa misijom i vizijom postavio upravo kao prioritet mesto koje će koristi za dobrobit ljudi i budućih generacija oslanjajući se na dobru ekološku osnovu stvorenu pošumljavanjem i ozelenjavanjem.

Danas je Sanšuijuan privukao 120 seljana migranata da se vrate u svoje rodne gradove radi zaposlenja, u odmaralištu. Poljoprivrednici koji rade na živopisnom mestu mogu ne samo da dobijaju naknade za prenos zemljišta svake godine, već i prosečnu mesečnu platu od 2.000 juana, kao i naknadu za iznajmljivanje mašina.

Nakon izgradnje eko-turističkog odmarališta, najveća promena koja se dogodila je korišćenje neiskorišćenih resursa u selu. Sa jedne strane, neiskorišćene kuće i zemljište se ponovo koriste i renoviraju putem prenosa zemljišta i zakupa. Pruža se i mogućnost dugoročnog zapošljavanja seljana, kako bi rešili egzistencijalne dugogodišnje probleme.

  • Realista

    05.10.2022 14:08
    @Glenwood
    Pogledaj video, imaš ih koliko hoćeš, pa posle razmisli ko je od nas dvojice budala? Inače, pozdrav za moderatora.
    https://www.youtube.com/watch?v=23GO601gbmA
  • Glenwood

    05.10.2022 11:56
    Budala
    Realista
    Šta lupetaš bre lideri su u ozelenjavanju pustinja majmune
  • Б

    05.10.2022 11:50
    Још примера
    Добар чланак, хвала што сте га објавили.
    Постоје буквално стотине прича као ова у чланку.
    Живим у Кини већ годинама и поделићу две приче на исту тему чији сам сведок био.
    Аншан, провинција Лиаонинг, око 2,1 милиона становника, је 1949 био град са највећом производњом челика у НР Кини. То су биле тешке године и није се могло ићи на модернизацију опреме. 70-тих су високе пећи прво модернизоване, а затим 90-тих потпуно замењене, у сарадњи с Немачком. Део старе опреме није срушен; живео сам недалеко од огромног цилиндричног резервоара за воду који је постао део градског пејсажа. Квалитет ваздуха није савршен, али је много бољи него раније.
    Дунхуа, у провинцији Ђилин, је за кинеске прилике мали и забачен град од око 300 хиљада људи. Налази се у аутономној корејској префектури Јанђи; сви натписи су на кинеском и корејском. Деценијама је основни извор прихода био експлоатација шуме на планини Чангбаи, на којој се налази једно од најлепших ледничких језера у Азији. Око 2014 влада је наредила прекид сечења шуме, Изграђени су хотели, скијашка стаза, аутопут и брза пруга до планине, а власницима пилана су дата обештећења и повољни зајмови. Ћерка једног од тих људи је власница школе у којој сам радио 2020-21 - искористила је новац који је њен отац добио.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.