NBS povećala kamatnu stopu na četiri odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) povećao je referentnu kamatnu stopu na četiri odsto, a povećana je i stopa na depozitne olakšice - na tri odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na pet odsto.
NBS povećala kamatnu stopu na četiri odsto
Foto: Pixabay

Kako je objašnjeno iz NBS, donošenjem te odluke, a u ambijentu preovlađujućeg inflatornog delovanja faktora na koje mere monetarne politike nemaju ili imaju malo uticaja, NBS nastoji da ograniči inflatorno delovanje faktora na strani tražnje i sekundarne efekte rasta cena hrane i energenata na ostale cene putem inflacionih očekivanja.

Kako se navodi, time NBS teži da doprinese da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Kada je u pitanju kretanje inflacije u narednom periodu, Izvršni odbor NBS očekuje da će se ona u najvećoj meri kretati u skladu s poslednjom, avgustovskom projekcijom, prema kojoj je vrhunac najverovatnije dostignut u septembru i krajem godine bi ona trebalo da bude na nižem nivou od trenutnog.
 
U zavisnosti od globalne geopolitičke situacije i kretanja ključnih monetarnih i makroekonomskih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, NBS će procenjivati da li ima potrebe za dodatnim zaoštravanjem monetarnih uslova.
 
Prioritet monetarne politike i dalje će biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku daljem privrednom rastu, navodi se u saopštenju.
  • V5

    07.10.2022 07:25
    Vidi se
    Stigla mečka pred vrata. Uskoro će da zaigra.

  • Bokica

    06.10.2022 16:05
    Sirotinja
    Udarite po sirotinji ,to je jedino što znate.To možete da radite sa vladom i bez nje,sramota!!!!!!!!
  • V

    06.10.2022 15:25
    V
    Pocelo pucanje! Tesko onom ko je zaista poverovao u AV lazi i usao u kredite!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija