Poreski savetnik: Uredba o zaštiti paušalaca ističe 1. januara, porez će značajno porasti

Preduzetnicima koji u Srbiji plaćaju paušalni porez od 1. januara 2023. godine bi ti nameti mogli značajno da porastu.
Poreski savetnik: Uredba o zaštiti paušalaca ističe 1. januara, porez će značajno porasti
Foto: Pixabay
Uredba koja propisuje da poreska obaveza ne može da se poveća više od deset odsto u odnosu na prethodnu godinu ističe.
Poreski savetnik Aleksander Segedi rekao je za Betu da je vlast u Srbiji donela tu uredbu kao privremeno rešenje dok se korenito ne uredi sistem paušalnog oporezivanja, ali to nije učinjeno, delom i zbog problema sa pandemijom.
Pravo na paušalno oporezivanje imaju preduzetnici koji ne vode knjige prihoda i rashoda i godišnje ne fakturišu više od šest miliona dinara vrednosti računa, a utvrdjuje se tako što poreski inspektor, kao polaznu osnovicu koristi prosečne plate, Republike ili opštine ili prosek šifre delatnosti u kojoj se posluje, i na to, zavisno od procene prihoda, može da doda još deset odsto dok traje uredba.
 
"Zbog relativno različitih kriterijuma obračuna i procene inspektora iznosi paušalnog poreza su različiti, pa se često zloupotrebljava mogućnost da se porez prijavi u jednoj opštini, gde su ti proseci niži, a sedište poslovanja je u drugoj opštini, gde je mesto stanovanja, što je krivično delo", rekao je Segedi.
 
Dodao je da poreski inspektor kada istekne uredba nema ograničenja i uglavnom procenjuje poreske obaveze koje su više u odnosu na postojeće, retko se desi da ih smanji.
 
On je rekao da Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Digitalna zajednica traže produženje zaštite za paušalce i niži porez za radnike na internetu, kako bi se izbeglo bežanje u sferu rada na crno.
 
Kako bi se izbegao scenario potencijalnog zatvaranja preduzetničkih radnji ili bega u sivu zonu, NALED i Digitalna zajednica uputili su predlog Ministarstvu finansija da se izmenom Uredbe o paušalnom oporezivanju produži ograničenje povećanja mesečnih obaveza do deset odsto.
 
Inicijativa je dopunjena i dodatnim predlogom, da se promeni način obračuna poreza za deo paušalaca koji posluju preko interneta. Cilj inicijative je, kako su objasnili u NALED-u, nastavak stvaranja podsticajnog okruženja za registraciju novih preduzetnika i opstanak postojećih kojih u Srbiji ima više od 100.000.
 
Za održanje poslovanja u nestabilnim vremenima najvažnije je, kako smatraju poreski stručnjaci, da se omogući predvidljivost poreskih obaveza i stimuliše nastavak poslovanja u legalnim tokovima.
 
Predlog za izmenu obračuna poreza za deo paušalaca koji posluju preko interneta obuhvata pre svega predavače stranih jezika na platformama i virtualne asistente, odnosno lica koja pružaju administrativne usluge preko interneta (šifre delatnosti 8559 i 8211).
 
Prema procenama, tim poslovima bavi se 39.000 osoba od kojih registrovanu preduzetničku radnju ima manje od jedan odsto. 
  • Mile

    25.07.2023 01:09
    Kakva nebuloza? 60.000€ bi trebalo da bude dobit a ustvari paušalcima se prati ukupna uplata u toku godine. Dakle, tu su sadržani i repromaterijal, i utrošeno radno vreme i porezi i gorivo i ostali oblici energije i amortizacija opreme i vozila ... Pa kad od 6.000.000 dinara uzmete da je maksimalna moguća dobit 20% onda vam je to 1.200.000 dinara ili oko 10.000€.
  • Pera 2

    18.11.2022 17:23
    @Imenjače
    Gde je to limit veći od 60000 evra?
  • Pera

    08.10.2022 14:09
    Sve okolne zemlje imaju limit za pausalce od 10 do 15 hiljada evra. Jedino je u Srbiji limit veci nego u Nemackoj, vise od 60000 evra. Ovo je ostavljeno da bi "biznisMeni" mogli da placaju radnike na crno i da mogu da izvode razne marifetluke. Cak su im se i IT strucnjaci prikljucili pa je morao da se uvede test samostalnosti ali i dalje je ostalo mnogo mogucnosti za zloupotrebu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.