Agrokor više ne postoji

Prema pravosnažnom rešenju Trgovačkog suda u Zagrebu završen je postupak vanredne uprave u Agrokoru, i to preduzeće je izbrisano iz Sudskog registra, saopštila je Fortenova grupa.
"Trgovački sud u Zagrebu je rešenjem od 19. jula 2022. utvrdio da se pravovaljanim pripajanjem 46 neodrživih društava dužniku Agrokor d.d. kao preuzimaocu, nagodba poverilaca Agrokora smatra sprovedenom, a nad dužnikom Agrokor d.d. završava postupak vanredne uprave", navodi se u saopštenju Fortenove.
Dodaje se da je "time uspešno okončan jedan od najvećih svetskih postupaka restrukturiranja kroz stečaj, koji je kao takav i međunarodno prepoznat, a sam postupak je dobio pravni legitimitet u Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji, SAD-u i Švajcarskoj", prenosi portal index.hr.
Tokom postupka vanredne uprave prezaduženi Agrokor, u vlasništvu Ivice Todorića je, iako u bankrotu, nastavio s poslovanjem, a u procesu su očuvane sve operacije i puna zaposlenost, napominje se dalje.
 
Ovaj sistem je u tom trenutku na području jugoistočne Evrope zapošljavao više od 50.000 ljudi i njegova propast bi, zbog uticaja na hiljade povezanih kompanija, uzrokovala ozbiljne negativne posledice u ekonomijama Hrvatske i svih zemalja regiona, ocenjuje Fortenova.
 
Postupak vanredne uprave u Agrokoru je započet 10. aprila 2017. godine, a njime je bilo obuhvaćeno ukupno 77 Agrokorovih kompanija. Ukupan dug kompanije je u tom trenutku iznosio 56 milijardi kuna (7,4 milijarde evra), dug je u odnosu na dobit iz operativnog poslovanja bio oko 30 puta veći, a na računima kompanija je bilo svega šest kuna, prema navodima iz saopštenja.
 
Najvažniji rezultat postupka vanredne uprave, uz postignutu nagodbu i očuvane poslovne operacije, bila je činjenica da su još tokom postupka dugovi 2.400 mikro i malih dobavljača plaćeni u potpunosti, dok su ostali poverioci namireni u proseku 60 odsto.
  • Lički borbeni duh

    15.10.2022 08:32
    Živela sloboda
    Vreme zapadnih vrednosti slave i bogatstva je na izdisaju. Sada dolaze na videlo vrednosti istočnjačkih mudrosti i vrednosti života kojima su živli vekovima naši preci. Platili smo cenu slave moćne zapadne civilizacije.
  • đura

    13.10.2022 17:40
    ovakav stečaj se planira godinama unapred!
  • @Mirko

    13.10.2022 14:11
    "I tako se to radi kad neko ojaca na Balkanu, dodju Englez i Rus i razbiju ga na delove i izmrcvare."

    Mirko Svemirko, kakvo lupetanje.
    Ne radi se "tako to kad neko ojača" već se tako radi kada je neko belosvetska lopina koja se prezadužila očekujući da će moći da klepa kako je navikao u prethodnih 20 godina. A odjednom više nije moglo tako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija