Vlada Srbije pregovara o novom zaduživanju od pola milijarde evra

Vlada Srbije vodi pregovore sa Svetskom bankom o novom zaduživanju većem od pola milijarde evra, javlja Blumberg Adria.
Vlada Srbije pregovara o novom zaduživanju od pola milijarde evra
Foto: Pixabay
Kako piše Blumberg Adria, ovaj kredit je namenjen za unapređenje budžetskog sistema, ulaganje u zelenu energiju i reformu finansijskog menadžmenta.
Pregovori se vode o odobravanju tri kredita, od kojih bi najveći u iznosu od 400 miliona evra bio namenjen za unapređenje ekonomije, društvenog razvoja, smanjenja siromaštva i zelene projekte.
Vlada Srbije, dodaje se, planira da se zaduži i za 35 miliona za unapređenje tržišta kapitala i ova dva zajma trebalo bi da budu ugovorena početkom sledeće godine.
 
Treći kredit od 75 miliona evra bio bi namenjen za reformu finansijskog menadžmenta.
 
Vodeći ekonomista Svetske banke Lazar Šestović rekao je da se o tim kreditima pregovara u okviru fonda od milijardu dolara koji su opredeljeni za Srbiju.
 
Prema rečima svih ekonomista iz SB na konferenciji za medije koja je održana u Beogradu, zaduživanje u doba krize je normalno za vlade globalno, ali je bitno da država bude na održivoj putanji ekonomskog razvoja, kao i za koje svrhe se ti krediti koriste, navodi Blumberg Adria.
 
Srbija je postigla dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom o stendbaj aražmanu u visini od 2,45 milijardi evra, dok je ranije ove godine već uzela milijardu dolara zajma od Ujedinjenih Arapskih Emirata.
  • Fantom

    03.11.2022 19:58
    To tako ide. Prvo je problem likvidnost. Potom solventnost i na kraju dolazi bankrot... U dva'es marke da ce kamata na srpski dug uskoro biti preko 10%.
  • Gg

    03.11.2022 14:13
    Gg
    Zaista smo propali! Ovo spreciti i otetati sns bandu! Sve nas rasprodase i prezaduzise! To vam je ne nazadno nego propast drzave i naroda!!!
  • Sanja

    03.11.2022 11:34
    Nije dobar kredit
    Ovo je jako loš kredit jer je namenski pa ne mogu toliko da izvuku pare i to je velika mana za vrh SNS. Biće zbog toga paklena zima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija