U oktobru blagi rast zajmova stanovništva, u padu pozajmice privrede

Ukupni krediti privrede, građana i preduzetnika u Srbiji na kraju oktobra ove godine iznosili su oko 3.343 milijarde dinara.
U oktobru blagi rast zajmova stanovništva, u padu pozajmice privrede
Foto: Pixabay
To je za 0,1 odsto više nego na kraju septembra, objavilo je Udruženje banaka Srbije.

Pozajmice privrede bile su 1.854 milijarde dinara i manje su za 0,2 odsto nego prethodnog meseca, a preduzetnika oko 71,8 milijardi dinara, što je pad od 0,1 odsto.

Dug stanovništva bankama uvećan je 0,4 odsto, na oko 1.417 milijardi dinara.
 
Među kreditima stanovništva, gotovinski zajmovi u oktobru bili su jednaki kao i u septembru, potrošački su uvećani 0,4 odsto, zajmovi za refinansiranje su smanjeni 2,1 odsto, poljoprivredni krediti su uvećani 0,4 odsto, a stambeni za jedan odsto.
 
U kašnjenju otplate na kraju oktobra bilo je 2,8 ukupnih bankarskih pozajmica, koliko i u septembru.
  • Banderaš

    07.11.2022 19:50
    Potop
    U prevodu: Gradjani srbije se zaduzuju da bi preziveli,a privreda gasi poslove ili smanjuje obim posla,te im nisu potrebne bankarske pozajmice.
    U daljnjem prevodu,gradjani nemaju mogucnosti da prezive od svog rada,a rast privrede je neizvestan,pad BDP je izvestan,a to se zove prostim recima "siromaštvo u najavi".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.