MAT: U Srbiji opada industrijska proizvodnja

Privredna aktivnost u Srbiji u septembru 2022. godine pala je u odnosu na isti mesec 2021. godine, navedeno je u novembarskom izdanju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).
MAT: U Srbiji opada industrijska proizvodnja
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Osnovna karakteristika privredne aktivnosti u septembru ove godine u odnosu na isti period 2021. godine je opadanje ukupne industrijske proizvodnje i proizvodnja prerađivačke industrije", naveli su stručnjaci MAT-a.
Dodaje se da je ostvaren samo minimalan porast proizvodnje rudarstva, jer se rast proizvodnje zadržao samo u oblasti eksploatacije ruda metala, dok je u svim ostalim oblastima proizvodnja međugodišnje smanjena.
Proizvodnja elektroprivrede je u septembru ostala na prošlogodišnjem nivou, što je u suštini pozitivna promena, posmatrano kumulativno za devet meseci pad je samo ublažen, ali je još veći od 10 deset odsto.
 
Prerađivačka industrija u septembru imala je međugodišnji pad proizvodnje iako je porast zabeležen u četrnaest, a pad u deset oblasti.
 
Reč je o tome da je u nekima od njih učešće u ukupnoj prerađivačkoj industriji visoko, a pad u septembru izuzetno veliki. Prehrambena, duvanska, farmaceutska industrija, proizvodnja nemetalnih minerala, proizvodnja nameštaja i proizvodnja osnovnih metala su imale rekordni pad.
 
Dodaje se da su vrednosti izvoza i uvoza u spoljnotrgovinskoj razmeni u septembru međugodišnje ostali visoki, ali osetno niži od onih u prvom polugođu, s tim što je porast izvoza u septembru neznatno premašio porast uvoza.
 
U devetomesečnom periodu ove godine porast vrednosti uvoza je znatno veći od porasta izvoza, a u velikoj meri je zasnovan na porastu cena robe iz uvoza.
 
Visok uticaj uvoznih cena pojačan je i nastojanjem da se uvozom obezbedi i stvaranje zaliha zbog moguće nestašice, pre svega energenata na svetskom tržištu.
 
I u septembru je nastavljeno povećanje međugodišnje inflacije koje je započelo još u februaru 2021. Međugodišnja inflacija je u avgustu i septembru 2022. kao i ranije, bila veća u Srbiji nego u Evropskoj uniji (EU), ali i manja nego u nekim njenim članicama. 
 
U avgustu i septembru međugodišnja inflacija je u Srbiji bila 12,8 odsto i 13,6 odsto, a 10,1 odsto i 10,9 odsto u EU. U poređenju sa Srbijom veću međugodišnju inflaciju imalo je deset zemalja EU u avgustu, a osam zemalja u septembru.
  • zgubidani

    09.11.2022 09:04
    se
    zabrinuli hahaha! kakve jade
  • A

    08.11.2022 21:25
    A
    A otkut Srbiji industrija?! Nemamo je 20 godina!!! Zivimo od pozajmica i prodaje zemlje 10 godina....Srbija je sravnjena pod SNS sektom!
  • Banderaš

    08.11.2022 18:31
    Šaka jada
    82% naplaćenog PDV u Srbiji je PDV na robu iz uvoza!!! Samo 18% naplaćenog PDV je PDV na robu proizvedenu u srpskim fabrikama!! Ne postoji ni jedna zemlja na svetu,ni jedan mađioničar,pa ni sam Bog da siđe u srbiju ne može da promeni pravac propasti. U stvari,srbija je već u provaliji,a dokaz za to je poseta MMFa i saopštenje na sajtu MMF o stanju privrede i finansija u srbiji.
    Potrebno je,izgleda,puno vremena ovom jadnom,nepismenom narodu da je režim na vlasti montiran da bi srbiju uništio politički,ekonski,privredno,kulturološki,da nas unište,zaduže,opljačkaju,naprave robove od srpskih građana i sve to zavijeno u priču da nas svi mrze,napadaju,da oni tamo ne valjaju,a mi smo slatki i pošteni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.