Rebalansom povećani budžeti premijerke i Novaka Nedića: Kome stvarno idu pare?

Iako se tokom skupštinske rasprave o rebalansu budžeta više govorilo o kriminalnim grupama i uvredama, ipak smo po nešto saznali i o tome kuda ide naš novac.
Tako smo, kako piše N1, saznali da će šest milijardi dinara iz budžeta sada ići Generalnom sekretarijatu Vlade i njegovom prvom čoveku Novaku Nediću. Šta god da je razlog za takvu raspodelu novca, taj proces bi morao biti transparentniji, upozoravaju iz organizacije Transparentnost Srbija.

Kada je nabrajao razloge za rebalans budžeta Srbije, pohvalio se ministar finansija većim prihodima, uvećanjem penzija i pomoći mladima. Prećutao je, međutim, dodeljivanje više novca za troškove same Vlade.

"Potpuno skandalozan podatak je da povećavate budžet kabineta premijerke za više nego duplo, sa 25 miliona na 62 miliona dinara. Još skandalozniji podatak je da Novaku Nediću za Generalni sekretarijat povećavate budžet sa 900 miliona na šest milijardi", rekla je u Skupštini poslanica Ujedinjenih Marinika Tepić.
 
Sve te milijarde, kaže ministar, ne ostaju na računu Generalnog sekretarijata već se raspoređuju dalje.
 
"Šest stotina miliona dinara od toga za Hram Svetog Save. Za borbu protiv korone, Zavod za biocide i za Beogradski sajam izdvajamo dodatni novac. Ovde je takođe i novac za autoput Rača – Bijeljina milijardu i 200 miliona dinara", nabrajao je ministar Siniša Mali.
 
O pobrojanim troškovima je, misli ekonomski novinar lista Danas Aleksandar Milošević, trebalo da se izjasni Skupština.
 
"Skupština nema uopšte prilike da se o tome izjašnjava, ona se samo izjašnjava o tome da je šest milijardi dato instituciji koju vodi Novak Nedić, Generalnom sekretarijatu Vlade, i onda će oni odlučiti za šta će to biti upotrebljeno", kaže za N1 Milošević.
 
A trebalo je malo bolje da razmislimo i da li nam je u ovom kriznom trenutku, prioritet, na primer, Hram Svetog Save, smatra Milošević: "Činjenica je da taj deo našeg identiteta na svakih par meseci košta po nekoliko miliona ili nekoliko desetina miliona još novih evra, tako da sad još pet miliona evra".
 
"Taj novac je, zapravo, već potrošen", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. Prilično je siguran da se radi o uključenju u budžet troškova isplaćenih iz tekuće budžetske rezerve, što je inače i praksa.
 
"Ono što je ovde sporno jeste to da se troškovi pripisuju Generalnom sekretarijatu Vlade, a ne onim državnim organima koji bi po logici stvari trebalo tim novcem da raspolažu. To nesumnjivo smanjuje transparentnost budžeta i uporedivost troškova", ukazuje Nenadić.
 
Šta se iza takve odluke krije, teško je objasniti, kažu iz Transparentnosti, jer se obrazloženja o trošenju budžetskih rezervi ne objavljuju na sajtu Vlade.
  • Rotkvarija

    12.11.2022 10:09
    Odgovor
    Uvek leži u zameni teza.
    Nije stadion skup nego je hleb jeftin.
  • Duboki san

    12.11.2022 09:42
    @Banderaš
    Sve što ste rekli je toliko tačno. Ježim se od pomisli da je sve navedeno neminovnost. Ali ono što mi nikako, ali nikakooo, nije jasno da punoletan građanin Srbije ne može da shvati da koliko god se "uvalio" u sigurnu platu, da iako prima još uvek penziju, ne shvata da je krah blizu. Ko sa iole očuvanom intelincijom može da misli da je ovo zdrava ekonomija? Da je ovo ekonomija uopšte?
  • Čitalac

    12.11.2022 08:30
    crkva je najvažnija,
    Važno da je crkva podmirena i spremna za pranje para. Sve otalo nama neće ni doći kroz neku uslugu ili neki drugain nan, videti nećemo te pare. A oni, ba je++++im se za nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.