Profesor Dugalić: Moguće je da NBS proglasi moratorijum za otplatu kredita - privremeno rešenje

Profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu i bivši predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je da je situacija u Srbiji zbog inflacije teža nego što je bila u vreme korone.
Iz tog razloga, kako kaže, moguće je da se ponovi scenario od pre dve godine kada je Narodna banka Srbije zbog korona virusa proglasila moratorijum za otplatu kredita, prenosi K1.
 
"To bi možda u jednom trenutku bilo privremeno rešenje, a trajno će se naći kada se suzbiju problemi koji su doveli do nastanka inflacije. Kada inflacija krene, teško se zaustavlja sve dok se ne otklone uzroci koji su do nje doveli, a to je malo teže", poručuje Dugalić.
On navodi da je ono što NBS može da uradi je da smanji količine novca u opticaju i smanji tražnju, ali i dodaje da je to "pogrešan lek za bolest koju imamo".
 
"Pravi lek je da dođe do normalizacije u snabdevanju strujom, naftom i gasom", dodaje on.
Kad je reč o rastu referentne kamatne stope, Dugalić kaže da je teško reći do koje granice može da ide referentna kamatna stopa, jer ne znamo kolika će biti inflacija.
 
"Ako inflacija bude 30 odsto, onda će i referentna kamatna stopa da raste. Ako se inflacija zadrži na nekih 12 do 15 odsto, referentna kamatna stopa neće previše rasti", objasnio je Dugalić.
Opasnost od inflacije veća od recesije
 
Oni koji vladaju svetom smatraju da je veća opasnost od inflacije nego od recesije u koju će ući svetska ekonomija, tvrdi profesor.
 
"Recesija se rešava, ali kada inflacija krene to je spirala i nju je teško zaustaviti. Kretanje inflacije u našoj zemlji uvek podstakne velika ponuda novca, odnosno ekspanzivna monetarna politika, a mi to nismo imali. U ovom slučaju to je loša konkurencija. Proizvođači hrane zloupotrebljavaju ovu situaciju i povećavaju cenu svojih proizvoda koristeći ove okolnosti koje imamo i to onda povećava i opšti nivo cena na tržištu", navodi Dugalić.
  • Sofija

    15.11.2022 14:55
    Bilo bi spasonosno, za mnoge od nas!
  • Ns

    15.11.2022 07:28
    Ns
    Naravno da su banke krive,sa platom od 50 000din.ne mozes da placas ratu 20 000,
  • Branko

    15.11.2022 01:11
    Foli
    Pa ne rešava se inflacija i kriza, ako povećamo referentnu kamatu, to bankama ide u prilog, ali građanima koji su podigli kredite, država im stavlja jaram oko vrata. Vreme je da država vrati normalne cene, hrane, kozmetike, goriva, struje, i da dovede što više privrednika koji će da ulažu ne smo u industriju, već u poljoprivredu, stočarstvo. A ne ove Arape što su dovedeni da uzmu zadruge i zemlju za jeftine pare, a da posle zatvore zadruge, zemlju ne obrade. Da je loše država postupila jeste loše je postupila, da ih počne kažnjavati što zemlja nije obrađena i su zadruge zatvorene, ili bi raskinuli ugovore na štetu Arapa ili bi Arapi morali da obrade zemlju i zaseju žito, a da zadruge zaposle seljake da ponovo funkcioniše zadruga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija