Novo zaduživanje Srbije po visokim kamatama: Stari dugovi dolaze na naplatu

Jedan od najvećih izazova za narednu godinu kada su u pitanju javne finansije biće otplata starih dugova.
Novo zaduživanje Srbije po visokim kamatama: Stari dugovi dolaze na naplatu
Foto: Pixabay
Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović izjavio je da će Srbija naredne godine morati da se zaduži tri do četiri milijarde evra, jer nam taj iznos duga ukupno dolazi na naplatu i ukazao da je cena zaduživanja Srbije sada velika, jer su kamatne stope sada sedam do osam odsto, piše Euronews Srbija.
On je naveo da je to apsolutno neproduktivno trošenje sredstava i dodao da je to dodatni razlog zašto javni dug, koji je trenutno na oko 57 odsto bruto društvenog proizvoda, dugotrajno treba držati pod kontrolom, odnosno da treba težiti da ne bude iznad 50 odsto BDP.
 
Prema podacima Narodne banke Srbije, država će u 2023. godini morati da otplati oko 1,3 milijarde evra kredita uzetih od stranih vlada, banaka i međunarodnih finansijskih institucija, a naredne godine dospeva i oko 2,8 milijardi evra dinarskih obveznica i oko 470 miliona evra obveznica u evrima izdatih na domaćem tržištu. 
Ekonomista Mihajlo Gajić kaže za Euronews Srbija da nam predstoji teška godina, jer imamo dugove, a kamate su visoke - čeka nas skuplje zaduživanje, uvećanje javnog duga i troškova njegove otplate. Napominje da smo izašli iz vremenskog perioda u kojem su kamatne stope bile na minimalnom nivou i da se one sada vraćaju usled inflacije.
 
"Kamatne stope po kojima se javne finansije Srbije zadužuju rastu, vraćamo se na nivo kamata pre njihovog velikog pada tokom 2019. i 2020. godine. Tokom pandemije se Srbija dugoročno u evrima zaduživala po kamatama od 1,89 odsto ili čak i 1 odsto na zelene obveznice, da bi sada 3 odsto iz Emirata delovalo kao neki poklon, dok se zemlje u okruženju već zadužuju po kamatnim stopama između 6 i 7 odsto, što bi otprilike bila i kamata po kojoj će se Srbija zaduživati u narednim mesecima", rekao je Gajić. 
 
On kaže da će trenutna situacija sa visokim kamatama imati veliki uticaj na javne finansije zato što će rasti troškovi zaduživanja.
 
"To znači veći rashod države, težu mogućnost za finansiranje javnog duga, a ne zaboravimo da država sada ima lošije ekonomske perspektive u narednim godinama. Projekcije kažu da će rast BDP biti niži nego što je bilo projektovano, rast je sa 4 do 4,5  spušten na 3 do 3,5 odsto što zapravo znači i niže buduće prihode od poreza. Istovremeno nećemo imati visoke prihode i prilive, jer smo prethodnih godina imali visoke stope ekonomskog rasta. Dakle, imamo usporavanje ekonomskog rasta, a sa druge strane rast troškova zaduživanja", napominje Gajić. 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da su zato važni razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), da bismo obezbedili stabilnost za Srbiju i da ne raste javni dug.
 
Mihajlo Gajić smatra da je stendbaj aranžman sa Međunarodnim fondom dobar, ali kaže da ne očekuje da država koristiti taj novac, već da je cilj da on posluži kao jasan signal investitorima da će Srbija da vodi odgovornu fiskalnu politiku.
 
"To znači da će uvek imati dovoljno novca da vrati prethodno uzete kredite ili kamate na njih, što je zapravo glavni signal investitorima da je njihov novac siguran i da mogu da nam ga pozajme po razumnim kamatnim stopama. Kada ne bi bilo takvog signala mogli bismo da očekujemo veliki porast kamatnih stopa za naše obveznice, upravo zbog tog elementa rizika. Ovako mi taj element rizika smanjujemo zato što MMF stoji iza nas i kaže da ćemo imati dovoljno novca da vratimo svoje dugove", objašnjava Gajić.
 
Iako ne dospeva sve na naplatu na zimu, ipak će najveći udarac na budžet biti u januaru.
  • pera nevera

    14.11.2022 11:58
    Sve što treba da znate o naprednom zlatnom dobu i ekonomskim uspesima Aleksanda Vučića je da kada bi četvoročlana porodica za doručak, ručak i večeru jela samo perecu i samo jogurt u čaši za to bi im bilo potrebno 29 hiljada dinara mesečno, a kada bi četvoročlana porodica htela da jede samo burek i samo jogurt u čaši za doručak, ručak i večeru po sadašnjim cenama samo za to bi im bilo potrebno 70 hiljada dinara mesečno.
  • /

    14.11.2022 09:24
    /
    / sva inteligencija (nije mala) staje u /
  • Maroder

    14.11.2022 08:56
    Za suficit Srbu..posle 1974 federacija nije uzimala kredite za sebe vec su to radile pojedinacno reublike (garant je bila federacija)..Sto se tice "Titovih" dugova i Slovenija i Hrvatska (mnogo razvijenije od Srbije) su ih otplatile..ne govorim o novim dugovima vec o starim ..samo u nesposobnoj i lopovskoj drzavi Srbiji se svoji neuspesi prebacuju drugom....evo Srbije u "slobodi" od 1990 sto nije vratila dugove? Samo Genex je pravio 7mlrd USD prometa, gde su ostali, EI, Servo Mihalj, itd..ko sad obrce toliki novac? Zaduzivati se kreditima da bi se otplatili raniji krediti je vrlo uspesan model, i on radi sve do trenutka dok se kreditori kazu:" sad je dosta, smatramo da vise niste u stanju da vratite"..onda dolazi konobar sa racunom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.