Gorivo pojeftinilo: Ovo su nove cene za narednih nedelju dana

Nova maksimalna cena evrodizela će od danas u 15 časova na pumpama biti 205 dinara, dok će benzin koštati 175 dinara.
Gorivo pojeftinilo: Ovo su nove cene za narednih nedelju dana
Foto: 021.rs
Benzin je na pumpama do danas koštao 178 dinara, a cena dizela bila je 209 dinara. Dakle, dizel je jeftiniji četiri dinara, a benzin tri.
Vlada Srbije od februara kontroliše cene goriva, a one se usklađuju nedeljno i petkom ih objavljuje nadležno ministarstvo. 
Kada su prvi put zamrznute benzin je koštao 171 dinara, a dizel 179 dinara. Prošlog petka se prvi put posle dva meseca, od 23. septembra, dogodilo da su obe vrste goriva krenule u rikverc.
 
Vlada Srbije je inače prošle nedelje produžila ograničenja za cene derivata nafte, te izvoz prirodnog gasa i evro dizela.
 
Trajanje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte produženo je do 31. decembra. Do kraja ove godine produženo je i važenje Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte - olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 10 odsto.
 
"Imajući u vidu energetsku krizu na svetskom tržištu koja i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice prirodnog gasa odlučeno je da se produži privremene zabrane izvoza i iznošenja te robe. Odluka će se primenjivati od 1. decembra i trajati mesec dana", saopšteno je iz Vlade Srbije.
  • :/

    03.12.2022 04:44
    -
    @moze jos

    Vidi se da se samo povrsno razumete u tematiku razlike izmedju izduvnih gasova dizela i benzina.

    To sto se gasovi koji izadju iz auspuha benzinca ne vide golim okom, ne znaci da ne postoje.

    Ukratko, benzinci vise zagadjuju zivotnu sredinu i gasovi koje oni emituju vise uticu na atmosferu, dok dizeli emituju gasove koji su gori direktno za coveka.

    U proseku - Ista meta, isto odstojanje.

    Slazem se sa vama da je u Srbiji problem odsustvo ozbiljnog tehnickog pregleda. Cela nam je drzava takva; sve se oslanja na licnu savest/odgovornost pojedinca.
  • Moki

    02.12.2022 23:14
    U hrvatskoj
    U Hrvatskoj kilogram svinskog vrata bez kosiju 489 dinara kolko je u Srbiji? ta j e cena bila pre 6 godina. Skuplja hrana nego u Nemačkoj. Neverovatno da narod ćuti kao da mu je magla pred očima.
  • Zoki

    02.12.2022 21:23
    Ekonomski kanarinac
    Sad sipao dizel na Kosovu po ceni od 160din. Srbija se trudi da reguliše cene kako ne bi slučajno pale...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija