Grupa sedam se pridružila EU u ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara za barel

Grupa sedam najbogatijih liberalnih demokratija i Australija složile su se da usvoje sporazum o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara za barel, delujući ubrzo posle EU, koja je postigla dogovor.
Grupa sedam se pridružila EU u ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara za barel
Foto: Pixabay
Taj potez se vidi kao ključni korak pošto je cilj zapadnih sankcija da se reorganizuje globalno tržište nafte i spreče skokovi cena i ograniči sredstva ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za finansiranje njegovog rata u Ukrajini.
Evropska unija je trebalo da dogovori ograničenu cenu koju će druge zemlje plaćati do ponedeljka kada stupa na snagu embargo EU na rusku naftu koja se prevozila morem, kao i zabrana osiguravanja takvih isporuka.
Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je u saopštenju da će sporazum "dozvoliti zemljama koje učestvuju u planu da postignu cilj ograničenja Putinovog primarnog izvora prihoda za njegov rat u Ukrajini dok istovremeno čuva stabilnost globalnog stabdevanja energijom".
 
"Današnja objava je kulminacija višemesečnih napora naše koalicije i pohvaljujem vredan rad naših partnera u postizanju tog rezultata", rekla je ona.
 
Članice Evropske unije postigle su juče sporazum o ograničavanju cene ruske nafte na 60 dolara za barel, što je, kako je navedeno, ključni korak u sklopu zapadnih sankcija čiji je cilj da se svetsko tržište energenata preuredi tako da cene "crnog zlata" ne divljaju i da se Rusiji oteža finansiranje rata protiv Ukrajine.
  • Rotkvarija

    03.12.2022 14:52
    Koliko košta
    Američka, pretočena ruska?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.