Galenika preko povezane firme gradi novu fabriku: Od države dobija 3,6 miliona evra

Kompanija za proizvodnju lekova Galenika planira da preko povezanog preduzeća Rio Pharmaceuticals, izgradi novu fabriku aktivnih farmaceutskih sastojaka (API) u Zemunu.
Galenika preko povezane firme gradi novu fabriku: Od države dobija 3,6 miliona evra
Foto: Pixabay
Ovaj projekat Srbija subvencioniše sa 3,6 miliona evra, vidi se iz ugovora koje je Rio Pharmaceuticals potpisao sa Ministarstvom privrede u septembru 2022. godine, prenosi Nova ekonomija.
Rio Pharmaceuticals nema obavezu da zaposli nove radnike, ali do kraja 2024. godine mora da uloži najmanje 14,5 miliona evra u izgradnju fabrike, od čega najmanje četvrtinu iz sopstvenih sredstava, odnosno bez pomoći države.
Korisnik subvencije je kompanija Rio Pharmaceuticals koja je osnovana u novembru 2020. godine i u vlasništvu je kompanije Globe Pharma iz Luksemburga, koja je vlasnik i Galenike.
 
Rio Pharmaceuticals ima istog direktora kao i Galenika, Rikarda Viana Markesa iz Brazila.
 
Galenika (u ugovoru o državnoj pomoći "ulagač") podnela je prijavu za dodelu podsticaja preko korisnika subvencije (Rio Pharmaceuticals), u skladu sa Uredbom o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja.
 
Subvencije za izgradnju fabrike će biti isplaćene u tri tranše. Prva je planirana tokom 2023. godine, u iznosu od 10,2 miliona evra. Druga će biti isplaćena 2024. godine (229.866 evra), a treća vrednosti 3,3 miliona evra 2025. godine.
 
Nova ekonomije je poslala pitanja kompaniiji Rio Pharmaceuticals o tome šta će se proizvoditi u novoj fabrici, hoće li se proizvodi izvoziti, koliko radnika će biti zaposleno, kada će fabrika početi sa radom, gde će se postrojenje tačno nalaziti, kao i na koji način će izgradnja fabrike uticati na poslovanje Galenike u Srbiji.
 
Pitanja su poslata na zvaničan mejl kompanije upisan u Agenciji za privredne registre, međutim, poslati mejl se vratio jer domen "nije pronađen".
 
Nova ekonomija je zatim poslala upit Galenici sa molbom da im daju kontakt kompanije koja je korisnik subvencija, ali na njega nije odgovoreno do objavljivanja teksta.
 
Kompanija Rio Pharmaceuticals je 2021. godine bila neaktivna i nije imala "poslovne događaje, evidentiranu imovinu ili obavaze", vidi se iz objavljene izjave o neaktivnosti.
 
Galenika poseduje pogone za proizvodnju u Srbiji, Makedoniji, Mađarskoj i Albaniji. Glavna tržišta su joj Evropa, Bliski istok i Afrika. Prošle godine kompanija je imala prihod od 73,3 miliona evra.
 
Galenika je privatizovana u novembru 2017. godine kada je prodata kompaniji iz Luksemburga "Aelius" za 208,3 miliona evra.
  • Hemicar

    11.12.2022 11:04
    Bez srama i obraza
    Hemicar po struci,operater po diplomi 5 stepena ,kakve i traze a nema ih puno, sa 29 godina radnog staza u toj istoj Galenici,bez dana zakasnjenja,manje od mesec dana bolovanja za citav radni vek,dva puta nagradjivan i proglasen tehnoloskim viskom,sta dalje da vam kazem nema smisla.
  • Bns

    09.12.2022 10:22
    Pantenol
    Pantenol kremi je podignuta cena, više nego duplo, kao usotalom svim Galenikinim proizvodima.
    A kvalitet nikakav. S
    Pantenol smrdi na naftu.
    Sve mi je jasno da su vazelin, parafin i ostali produkt prerade nafte, ali u farmaciji postoji stroga kontrola kvaliteta. Kako je moguće da je organileptika jednog proizvoda toliko loša, tim pre što je povećanje cene oprvdano upotrebim tobože kvalitetnijih sirovina?
  • Marina

    09.12.2022 09:55
    Ju ju ju ju ju
    Kakve su ovo muljaže, pa to nije normalno.
    Aa pa sve ćete to jednog dana platiti, i to uskoro.
    Narod će vam suditi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.